Защо гърдите са болезнени преди цикъл?

Защо гърдите са болезнени преди цикъл?

Болезнени и подути гърди преди цикъл – познато, нали? Сигурен знак, че до ден-два ще дойдат „червените дни“. Предменструалният синдром е повод за редица шеги, но истината е, че на жените никак не им е забавно по време на този период.

pmc

тази картинка е правена през 2012 г. и бе споделена от хиляди



Защо женските гърди са болезнени преди цикъл?


Скокът на хормона естроген преди овулация предизвиква уголемяване гръдните канали, а повишените нива на прогестерон в седмицата преди менструацията, стимулират уголемяването на млечните жлези в гърдата.

Болезненият бюст и предменструалния синдром съвпадат по време и определено води до сериозен дискомфорт, особено в дните непосредствено преди цикъл, когато болката се засилва. При повечето жени чувствителността се усеща главно горните или външните части на гърдата, но понякога болката се разпространява чак до зоната на подмишниците.

За облекчаване на болката специалистите съветват да се носят удобни сутиени, както и такива с поддържащ ефект, които спомагат намаляването на чувствителността и не позволяват на гърдите да се движат много, докато извършваме каквато и да е физическа активност.

С храната също може да се повлияе да чувстваме по-малко болка и дискомфорт в тези дни. Достатъчно е да се ограничат кофеина, солта и мазните храни в седмицата преди менструация.

Добра идея е и да посетите лекар, който да определи нивата на витамин В6, витамин Е и някои минерали в организма, за да прецени дали се налага допълнителен прием.

След началото на менструацията, болката и чувствителността в гърдите обикновено си отиват.

Въпреки това, ако състоянието продължи в период от няколко седмици или се влошава с течение на времето и болката се локализира в една област от гърдата, непременно трябва да се потърси мнението на специалист.

Повече за това защо се появява болката в гърдите преди цикъл вижте във видеото:


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.