Виктор Юго

Виктор Юго
„Величието на един народ не се измерва с неговата численост, така, както величието на един човек не се измерва с неговия ръст; единствено като мярка може да служи неговото умствено развитие и неговото нравствено ниво”. Велики думи на големия френски поет, белетрист, драматург, есеист, художник и общественик Виктор Юго.

Животът на Юго (2.02.1802 – 22.05.1885) минава в една бурна епоха в историята на Франция и цялата тази история присъства в творчеството му.
Считан е за един от най-известните и важни френски писатели дали отражение, както върху литературния, така и върху политическия живот на страната. Той заема видно място в историята на френската литература през 19 век, в жанрове и сфери с изключително разнообразие. Едни от най-известните му творби са „Парижката Света Богородица” и „Клетниците”.

Парижката света богородица


victor hugo 1Това са някои мисли на Юго, които

„Безделието е щастие за децата и нещастие за възрастните”

„Всеки човек има три характера: този, който му приписват; този, който сам си приписва, и този, който в действителност има.”

„Във вътрешния свят на човека, добротата е слънцето.”

„Да се оправдаеш с лошите дела на другите, е все едно да се миеш с кал.”

„Смехът е слънцето, което пропъжда зимата от лицето на човек.”

„Смелите мечти разкриват пътя към бъдещето.”

„Най-голямото щастие е да бъдеш обичан заради самия тебе или по-точно, да си обичан въпреки тебе.”

„На хората не им достига не сила, а воля.”

"Смехът е слънцето, което пропъжда зимата от лицето на човек."

„На света има само две достойнства, на които можем и трябва да се прекланяме — това са гениалността и искрената доброта.”

Жителите на един град, Батак са били намалени от 9 000 на 1 300 души. Нека заместим политическите въпроси с въпросите на човечеството.” Виктор Юго Жителите на един град, Батак са били намалени от 9 000 на 1 300 души. Нека заместим политическите въпроси с въпросите на човечеството.” Виктор Юго Паметникът на В. Юго в Батак

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.