Дни на Виена в София

Дни на Виена в София

Ретро трамвай и голямо сърце с лакомства за Дните на Виена в София


С огромно сърце, пълно със сладки изкушения и ретро трамвай, който пренася в атмосферата на австрийската столица, от 12 февруари започват Дните на Виена в София.

Всепризната световна столица на валса има красив повод за празнуване - "На хубавия син Дунав" тази година отбелязва 150-годишнина. Йохан Щраус-син създава своя шедьовър през 1866 г., а премиерата му е на 13 февруари 1867 г.


В ритъма на валса и в навечерието на "Свети Валентин" Виена изпраща своята любов към София под формата на най-голямото сърце, пълно със сладки изкушения на традиционния производител Манер, а ретро трамваят става виенска територия за една седмица.
Сърцето "ВИЕНА ОБИЧА СОФИЯ" ще бъде представено в мол "Сердика" на 12 февруари от 15 часа и ще остане там включително и в деня на влюбените - 14 февруари. Всички са сърдечно поканени да си вземат безплатни вафлички Манер.

Vienna-Days-Retro-Tram-3
Ретро травмай ще прави безплатни двучасови турове всеки ден из София от 8 до 14 февруари - подарък от Виена за столицата ни.


Виенският травмай ще потегля всеки ден в 12.00 ч. от депо "Банишора" и ще се движи по маршрут от депото - Централна гара – бул. “Кн. Мария Луиза” – ул. “Алабин” - ул. “Граф Игнатиев” - пл. “Журналист” – ул.“Граф Игнатиев” - пл. “Възраждане”– Петте кьошета – НДК – кв.”Иван Вазов” - НДК – Петте кьошета – пл. “Възраждане” – бул. “Христо Ботев” - Централна гара - депо “Банишора”.  Докато трае обиколката на центъра на София, пътниците ще имат възможност да чуят и се запознаят с интересни факти както за Виена, така и за връзките между двете столици. Всеки от тях получава сувенирен билет и сладък комплимент. Туровете са част от Дните на Виена в София, които продължават до 14 февруари включително.

Историческият разказ ще се редува с музика от Новогодишния концерт на Виенската филхармония, с което по своеобразен начин ще бъде отбелязана и 150-годишнината от премиерата на сцена на най-известния валс в света – "На хубавия син Дунав" на Йохан Щраус-син.

От 2003 година "Дните на Виена" се организират в 8 европейски града, сред които е и нашата столица.

Ето кратка прелюдия към историческата разходка с ретро травмая:

  • През XIX и в началото на XX век столицата на Австро-Унгария е проводник на европейското политическо и културно влияние на Балканите и в България. Още преди Възраждането във Виена се установяват български търговски колонии, а будни и по-заможни българи получават образованието си там. В онези години връзката е повече търговска и се осъществява по река Дунав.

  • След Освобождението новата българска столица е повлияна най-силно от „виенския“ стил в бита и културата – от облеклото до архитектурата и декорациите на сградите. Градът започва усилено да се застроява, прокарват се пътища, мостове, изграждат се жп гари, трамвайни линии. Бурното развитие на града привлича множество австрийски архитекти, инженери и декоратори. Те се установяват за дълъг период в София и проектират и осъществяват едни от най-красивите сгради – така че днес центърът на града очевидно има „виенско излъчване“.

  • Сред най-известните сгради, построени от австрийски архитекти, са Народният театър, Военният клуб, Държавната печатница – сега Квадрат 500 и Синагогата.


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.