Когато се страхувате да потърсите помощ

Когато се страхувате да потърсите помощ
Независимо дали се страхувате, че някои ще ви помисли за некомпетентни или самите вие не искате да признаете, че не може да разрешите даден проблем, търсенето на помощ може да бъде изключително трудно.
Всеки се чувства неудобно, когато вижда, че останалите се справят със своите задачи, докато той изостава. Това са 5 неща, които трябва да си припомните следващият път, когато се поколебаете да помолите за помощ.

1. Търсенето на помощ е знак за сила, а не за слабост
Лесно е да си повтаряте, че може да се справите сами или, обратното - че сте пълен идиот, защото не ви се отдават елементарни неща. Тези мисли обаче няма да ви помогнат по никакъв начин. Всъщност, те само ще ви забавят и ще навредят още повече на вашето представянето.
Когато признавате недостатъците си, вместо да ги прикривате, вие показвате сила, а не слабост. В края на краищата, човек не може да разреши даден проблем, ако преди това не приеме, че той съществува.

2. Помощта може да ви спести много време и нерви
За да запазите гордостта си ненаранена, може да се изкушите да се изкушите да поемете задача, която не е по вашите сили. Опитвайки се да вършите нещата сами, ще изгубите много време и енергия, за нещо, което може да свършите значително по-лесно, стига да потърсите помощ.
В някои случаи, ранната интервенция е най-добрия вариант. Значително по-лесно е да се справите с депресията, ако потърсите помощ при първите предупредителни знаци, отколкото да изчакате няколко години, преди да предприемете действие. Съответно, по-лесно е да поправите грешка, в началото на работата, отколкото да се опитвате да коригирате нещо, след като сте нанесли сериозни щети.

3. Търсенето на помощ ви дава възможност да се сближите с другите
Някои хора отказват да търсят помощ, защото не искат да затруднят някои друг. Вместо да помолят съседа за помощ с местенето на тежки мебели или да потърсят приятел за емоционална подкрепа, те мълчат, защото се страхуват, че това може да ги представи в светлина, в която те не искат да бъдат виждани.
Много проучвания обаче показват, че когато помолите някого за услуга, вие имате по-голям шанс да спечелите неговите симпатии и да се сближите. Някои историци твърдят, че американският президент Бенджамин Франклин умишлено е молил хора за услуги, за да спечели тяхната подкрепа.

4. Вие не сте единственият, който има нужда от помощ
Ако се чувствате претоварени на работа или пък имате проблеми с проект в университета, лесно може да повярвате, че вие сте единственият, който изпитва трудности. Много по-вероятно е хората около вас да са изправени пред сходни проблеми, но да не са достатъчно смели, за да го признаят. Ако съберете кураж да говорите първи за тези препятствия, другите може да се почувстват по-комфортно и да решат да споделят своите тревоги.

5. Търсенето на помощ може да ви накара да се чувствате по-удобно в собствената си кожа
Отказът от търсене на помощ е краткосрочно решение, което води до по-сериозни проблеми в дългосрочен план. Молбата за помощ може да бъде чудесен експеримент. Тя ще ви помогне да развенчаете негативните виждания, които имате за себе си и ще ви покаже как другите реагират на вашите искания. Колкото по-често го правите, толкова по-уверени ще бъдете в способността си да се справяте с неудобството и дискомфорта, характерни за искането на помощ.

Ейми Морин, автор на бестселъра „13 Things Mentally Strong People Don't Do“, за Inc.com

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.