Без прекалено слаби манекенки на модния подиум

Без прекалено слаби манекенки на модния подиум

Световната мода се отказа с харта от слабите манекенки


Френските модни империи Kering и LVMH, които обединяват най-големите брандове в бранша, като "Гучи", "Сен Лоран", "Луи Вюитон" и Диор приеха харта, забраняваща използването на прекалено слаби манекенки и на възраст под 16 години, съобщиха Франс прес и Ройтерс, предаде БТА.

Модните империи приеха харта с новите правила в навечерието на Седмицата на модата в Ню Йорк – едно от най-важните събития в браншовия календар. Правилата в хартата гласят още, че марките ще предпазват моделите и няма да налагат образци, които предразполагат публиката от подражатели към хранителни разстройства като анорексия или булимия.

Хранителни разстройства


Новият правилник ще забранява наемането на модели, които носят дрехи под размер 34 за жени и под 44 за мъже. Момичета под 16 години няма да бъдат наемани в ревюта и фотосесии за възрастни.

През 2015 г. във Франция бе приет закон, който ограничава наемането на прекалено слаби момичета в модната индустрия. Той предвижда шест месеца затвор за нарушителите, както и глоби, достигащи до 75 000 евро.

dressing pix 1

По думите на един от ръководителите на модния консорциум LVMH Антоан Арно много хора дори не са знаели за съществуването на размер 32. Но някои модни дизайнери са основавали колекциите си именно на него.

"С тази практика вече е свършено! Колекциите на нашите марки ще започват от 34 размер, съобразно новоприетата харта", изтъкна Арно.

LVMH е френска компания, със седалище в Париж, известна като производител на луксозни стоки с търговските марки Louis Vuitton, Givenchy, Guerlain, Chaumet, Moët & Chandon, Hennessy и др.

снимка: Мода на седмицата Париж 2016

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.