Има много неща, които ни носят излишно напрежение. Особено когато опитваме да бъдем успешни - в работата или в личен план.
За съжаление, повечето от нас свикват с тези лоши навици, въпреки че те са отговорни за голяма част от стреса, който преживяваме всекидневно.
Това са 9 от най-лошите неща, от които трябва да се разграничите, ако искате да бъдете здрави и продуктивни.

Поддържате токсични отношения.
Животът е твърде кратък, за да губите време с хора, които имат вредно влияние над вас. Хората във вашия живот трябва да ви подкрепят, да ви помагат и просто да бъдат до вас, когато имате най-голяма нужда от тях. Ако някой прави обратното, той ви причинява безпокойство, от което не се нуждаете и не трябва да толерирате. За да постигнете успех, трябва да запазите единствено връзките, които ви карат да се чувствате добре в собствената си кожа.

Лъжете себе си.
Всички сме лъгали, това е неоспорим факт, но когато лъжем себе си, си навличаме ненужни тревоги. Ако искате да бъдете добре, трябва да поемате рискове, да се възползвате от възможностите, които се откриват пред вас, и преди всичко, да бъдете честни със себе си.

Отказвате да загърбите миналото.
Ще бъдете значително по-щастливи и продуктивни, ако се научите да оставите миналото си зад вас и прегърнете бъдещето. Не можете да започнете следващата глава от живота си, ако продължавате да се връщате към предходната.

Примирявате се с по-малко, отколкото заслужавате.
Един сигурен начин да внесете напрежение в живота си е като започнете да поставяте вашите нужди на последно място и изгубите от фокус целите, които преследвате.

Вярвате в перфекционизма.
Стремежът към съвършенство води до претоварване и излишен стрес. Реалният свят не възнаграждава перфекционистите, а хората, които завършват нещата, които са започнали.

Водите се от страховете си.
Ако се страхувате да не допуснете грешка, никога няма да успеете. Да правиш нещо и да грешиш е 100 пъти по-хубаво, отколкото да не правиш нищо, така че не позволявайте на вашите страхове да ограничават потенциала ви и да ви пречат да постигнете това, което искате. Всяка история на успеха е изпълнена с множество провали.

Подценявате се.
Спрете да омаловажавате вашите способности и постижения. Има достатъчно хора, които така или иначе правят това вместо вас. Вместо това се съсредоточете върху по-голямата картина и не понижавайте стандартите си.

Приемете собствените си оправдания.
Рано или късно ще разберете, че оправданията няма да ви изведат до мястото, до което искате да стигнете. Ако се стремите към успех, ще трябва да вземете нещата в собствените си ръце и да направите нужното, за да го постигнете. Оправданията предизвикват напрежение, а отговорността дава увереност и решителност. Сами може да прецените кое е по-добро за вас.

Завиждате.
Спрете да се сравнявате с хора, които изглеждат по-успешни от вас. Не знаете какво изпитват всъщност - в повечето случаи нещата не са такива, каквито изглеждат. Вместо това, съсредоточете вниманието си върху собственото си развитие и растеж. В края на краищата, за да успеете трябва да се преборите със себе си, а не с някой друг.

Автор: Лоли Даскъл, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com - 9 Stressful Things You Need to Stop Tolerating--if You Want to Be Successful