Роди се звезда

Роди се звезда

„Роди се звезда“ получи номинации за Оскар в категории: „Най-добра песен“, „Най-добър актьор“, „Най-добър адаптиран сценарий“ и „Най-добра актриса“.
Въпросът в очакване е ще получи ли лейди Гага Оскар за най-добра актриса?

Вие гледахте ли го филма? Може идеята за филма да е стара, да е правена и преди, но съгласете се, че имаме нужда от филми в които се случват хубави неща, в които има любов и остава една песен... Може преди да не съм се сещала и за една песен на Лейди Гага, но сега има една песен, която ми харесва.

Кажи ми нещо, момиче
Щастлива ли си в този модерен свят?
Или искаш нещо повече?
Има ли друго, което търсиш?
Падам
Във всички хубави моменти, копнея за промяна
И във всички лоши, се страхувам от себе си


Песента “Shallow” от филма “Роди се звезда” в изпълнение на Лейди Гага и Брадли Купър спечели златна статуетка в категория “Оригинална песен” на церемонията по награждаването на Оскарите.

А Лейди Гага и Брадли Купър ни подариха едно изпълнение на церемонията зад което е спорно дали е химия или е професионализъм. Но което е много добро!

А Брадли Купър очевидно е новият Леонардо ди Каприо - аха да вземе награда и ...Това е една статия от френско списание, която е преведена от една дама, любител на киноизкуството Cveta-Norbert Kummer.
Статията е свързана с филма A star i born и лични, истински истории около Купър и Гага.

Първите срещи във филма и в живота са доста аналогични
Във филма героят Джаксън Мейн вижда за първи път героинята Али на сцената в гей бар, където тя изпълнява прочутата песен на Едит Пиаф La Vie en Rose. В действителност, първата среща на Купър с Лейди Гага доста се доближава до тази история. Тя пее на благотворителен концерт в подкрепа на борбата с рака в Лос Анджелис. Изпълнява абсолютно същата песен. Брадли е в публиката и е зашеметен. На другия ден отива в дома ѝ. Казва, че инстинктивно е усещал, че тази среща ще доведе до нещо специално. “Мисълта ме преряза като диамант, преминал през мозъка ми“.

Брадли Купър си представя за ролята си рокаджия с вид на каубой
И както сами можете да се убедите – във филма той е точно такъв. С всичко, което се изисква за постигането на убедителен ефект. Веднъж на всеки 2 седмици например той се подлага на цялостно потъмняване на кожата със спрей. А за всеки случай, непосредствено преди снимките, се покрива отново целият с потъмняващ крем.
Брадли Купър не допуска Лейди Гага да има какъвто и да било грим в някои ключови сцени и да изглежда нагласена. Когато започват снимките, той най-безцеремонно вади тампон за грим и лично избърсва лицето ѝ. Тя е много леко гримирана, почти незабележимо, със съвсем естествен вид. Възможно е обаче това му решение да е повлияно от по-ранна версия на филма, в която героят му действително почиства лицето на бъдещата звезда. Къде е истината – няма значение. Важното е, че Гага е 100% истинска и неподправена. И това може да се види публично май само в този филм.

Брадли Купър няма предишен опит в музиката
И въпреки това играе ролята на рок звезда повече от успешно и убедително. За целта се научава да свири на пиано и китара. Прекарва време и с Еди Ведър от Пърл Джем, за да придобие лични впечатления от това как изглежда животът на рок звездите. Лейди Гага споделя, че когато чува за първи път Брадли да пее, тя е истински изненадана от невероятния му талант: “Той пее от дъното на душата си”.
Концертните сцени във филма са заснети по време на истински музикални събития, не специално организирани. Причина за това е, че филмът има относително скромен бюджет за подобна продукция – едва между 35 и 40 милиона долара. И затова, когато се стига до изпълненията, на продуцентите се налага да проявят повечко креативност. В крайна сметка се решава Купър да се появи на истински концерти, за да заснеме сцените. За това му помага предшественикът му в ролята Крис Кристофърсън, който участва на най-големия музикален фестивал в света – в английския град Гластънбъри. Самият Крис също е имал подобен род участие – на концерт на Уили Нелсън. Ето ви обяснение защо всички тези сцени във филма изглеждат толкова истински. Те са си такива.

Дейно участие във филма има синът на Уили Нелсън – Лукас
През 2016 Брадли Купър е на концерт на Нийл Янг и забелязва беккитариста, който се оказва синът на Уили Нелсън – Лукас. Купър обяснява: “За първи път в живота ми погледът ми се отмести от Нийл Янг, свирещ на китара, към някой друг, свирещ на китара”. В крайна сметка младият Нелсън и групата му се появяват в Роди се звезда като групата на Джаксън Мейн. А Лукас освен това е и автор на някои от песните, които влизат във финалната версия на саундтрака на филма. И след като са работили вече заедно, Лейди Гага също се включва в общите им проекти и подкрепя Лукас Нелсън с беквокали за албума му от 2017

Купър залага на хора, които не са артисти
И това се отнася до много от сцените във филма. За допълнителна автентичност. Тези хора обикновено са познати или на Брадли, или на Гага. Така например, личните ѝ фризьор и гримьор играят и съответните роли във филма – на неин фризьор и гримьор. Същото е и по отношение на танцьорите и хореографа ѝ – те отново са онези от истинския живот, които допринасят за успехите на Лейди Гага на сцената.

Lady Gaga, Photo Mark Seliger

“Кодов” език за ефективна комуникация
Гледайки Роди се звезда, и не само, навсякъде се вижда, че между Брадли и Гага има сериозна химия. За първата им среща тя споделя: “От втората секунда си мислех: Аз дали не съм те познавала цял живот?” Двамата прекарват много време заедно. Пък и още от първия миг са си допаднали и имат всичката нужна мотивация, за да работят добре заедно. По време на снимките обаче той с кодови думи ѝ подсказва какви настроения трябва да се предадат. Изцяло от гледна точка на ефективността в комуникацията. С “Тони” например ѝ дава сигнал да предаде определени емоции, а самото име е свързано с Тони Бенет. С думите “нинджа” и “убиец” пък ѝ казва, че иска от нея концентрация до краен предел...

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.