Има филми и филми. Има такива, които стават легенда и когато разбереш, че са минали 20 години от както си ги гледал за първи път си казваш – Как е възможно, та нали помниш и филма и героите и песента от филма. Такъв филм е Титаник. И значи годината е била 1997. А аз помня и речта на Камеран когато получаваше Оскара.

Филмът „Титаник“ - 20 години любим на всички поколения


Суперпродукцията "Титаник", събрала вторите най-големи приходи от прожекции в историята на световния бокс-офис, привлича съвсем ново поколение фенове на киното благодарение на прожекции във формат 3D в САЩ по повод предстоящото честване идния вторник на 20-годишнината от излизането й по екраните, предаде Франс прес.

titanik 1

Свързаната с „Титаник“ история е вечна“, заяви режисьорът на филма Джеймс Камерън пред фенове на киното в Лос Анджелис. „Тя изглежда съществува извън ежедневието ни. Това е урок по морал, това е нещо очарователно“

Историята във филма е измислена. Богатото младо момиче от добро семейство Роуз (Кейт Уинслет) и бедният художник Джак (Леонардо ди Каприо) са измислени персонажи, които придават допълнителни измерения на историята, свързана с презокеанския лайнер "Титаник", който се блъска в айсберг и потъва при първото си пътуване през 1912 г.

Разпространен от "Парамаунт" в САЩ и от "Туентиът сенчъри фокс" в чужбина, филмът спечели 11 награди "Оскар" и донесе 2,2 милиарда долара приходи от прожекции. Единствено излезлият по екраните през 2009 г. "Аватар", заснет също от Джеймс Камерън, е събрал по-големи приходи - 2,8 милиарда долара.

Саундтракът за "Титаник" също постигна невероятен успех - песента "My Heart Will Go On", изпълнена от Селин Дион и отличена с награда "Оскар", е сред най-продаваните в целия свят и е най-излъчваната досега от радиа и телевизии.Филмът с времетраене 195 минути може да създаде впечатлението, че е дълъг колкото пътуването на кораба "Титаник", но събра ласкави отзиви от критиката и превърна млади актьори в световни знаменитости.
titanik 20