Южнокорейският „Паразит“ Parasite (https://www.imdb.com/title/tt6751668/) на режисьора Пон Джун Хо е големият победител на церемонията по връчване на престижните награди "Оскар" на 9.02.2020. Лентата беше отличена за най-добър филм и най-добра режисура. Той спечели награда в категорията с променено име – международен филм.
„Паразит“ беше удостоен с „Оскар“ и най-добър оригинален сценарий.

На фестивала в Кан, май 2019 г., наградата "Златната палма" за най-добър филм печели "Паразит"

Филма грабна и наградата "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм, като беше номиниран и в категориите за най-добър режисьор и най-добър сценарий.

"Паразит" е седмият игрален филм на режисьора Пон Джун Хо, като предишните му ленти са Barking Dogs never bite (2000), "Мемоарите на едно убийство" (2003), "Домакинът" (2006), "Майка" (2009), Snowpiercer ( 2013 ) и "Окя" (2017 г.).
Известен със своята режеща социално-натрапчива критика, както и преплитането на жанрове във филмите си, Бонг Жоон-Хо непрекъснато повдига въпроса относно социалните институции и неравенствата на обществото с уникалната си смесица от хумор, емоция и напрежение.

Режисьорът Понг Джун Хо ви пренася в живота на две корейски семейства, разкривайки два свята - този на бедността и този на лукса.
Филмът не е типичната социална драма, а по-скоро мрачна, груба комедия.
Семейство Парк е олицетворение на богатството. Семейство Ким – богати на улична хитрост и нищо повече. По прищявка на съдбата тези две семейства се срещат и Ким виждат златна възможност. Предвождани от младия Ги-У, децата на Ким експедитивно се установяват като преподаватели и арт терапевти на Парк.
Скоро между двете семейства се създава симбиотична връзка. Ким предлагат „незаменима“ луксозна услуга, докато Парк осигуряват необходимата финансова издръжка на цялото домакинство.
Когато паразитиращ натрапник заплашва новопостигнатия комфорт на Ким, възниква жестока задкулисна битка за надмощие, която заплашва да разруши крехката екосистема между Ким и Парк.

Лентата се превърна в глобално явление и е една от големите изненади на киносезона.
Със 178 награди и 186 номинации, „Паразит“ вече е позициониран на 26 място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт imdb

HBO е в преговори за мини сериал, базиран на един от най-горещите филми на годината – "Паразит" на Бонг Жоон-Хо. Самият корейски режисьор е избрал да си партнира с HBO, които имат сериозен опит с мини сериали като "Големи малки лъжи" и "Братя по оръжие", като ще работи по адаптацията съвместно с Адам Маккей – изпълнителен продуцент на нашумелия сериал "Наследници", който е и с награда "Оскар" за сценария на "Големият залог".