Сър Артър Конан Дойл е роден на  22 май, през 1859 г. в Единбург. „Бащата“ на най-известния детектив Шерлок Холмс се дипломира като лекар, но открива истинското си призвание в писането.

Творчеството му е събрано в седемдесет тома. Артър Конан Дойл придобива световна слава с романите и разказите за Шерлок Холмс, а „Баскервилското куче” и „Знакът на четиримата” са безспорно сред най–прочутите му творби.

Писател, лекар, пътешественик, окултист, израснал в бедност, умрял като рицар... Сър Артър Конан Дойл е една от най-интересните личности на миналия век.

Сър Артър Конан Дойл е един от най-важните писатели на ХХ век. Той създава вечния персонаж детектив Шерлок Холмс


Той убива Шерлок. Холмс е „убит” през 1893 г. и съживен 10 години по-късно, заради натиск от страна на читателите. Дойл обяснява, че е „убил” персонажа си, защото наистина му писнало от него.

Дойл е бил офтамалог. Дори започва да практикува. Според автобиографията му, нито един пациент не го посещава, което му дава възможност да прекара времето си в писане.

Вярвал е във феи. Дойл е спорил с всеки, който му е противоречал по този въпрос.

Умира, докато държи цвете. Дойл умира на 7 юли 1930 г., докато подрязва цветя в градината си. Последните му думи, които казва на съпругата си, са: „Ти си прекрасна”.

Sherlock Holmes 1
Избрани цитати на Шерлок Холмс


„Любовта към книгите е сред отбраните дарове на боговете“.

„Великолепно е да започнеш живота с малък брой наистина добри книги, които са лично твои“.

„Някои хора, без да притежават гениалност, имат качествата да я стимулират“.

„Там, където няма въображение, няма и ужас“.

„Героизмите са около нас и чакат да бъдат извършени“.

„Има светлина в женските очи, която говори по-силно от думите“.

„За великия ум нищо не е незначително“.

„Моя стара максима е, че като изключиш невъзможното, онова, което остава, е истината, колкото и невероятна да изглежда“ – из творчеството за Шерлок Холмс.

„Проявил си изключително постоянство в разследването си, Уотсън. В момента не мога да се сетя за нито една грешка, която да си пропуснал да направиш. В резултат на действията си успя да вдигнеш тревога навсякъде и все пак нищо да не откриеш“ – из творчеството за Шерлок Холмс.

„Приветливостта на някои хора е по-смъртоносна и от изблиците на жестокост у приматите“ – из творчеството за Шерлок Холмс.

„Никога не се уморявам от работа. Безделието обаче ме изтощава напълно“.

„Целият ми живот представлява непрестанно усилие да избягам от скучното, сиво ежедневие“ – из творчеството за Шерлок Холмс.

„Никога не гадая. Противен ми е този отвратителен навик, той вреди на способността да се мисли логично“ – из творчеството за Шерлок Холмс.

„Колко ужасна е мъдростта, ако не носи тя полза на мъдрия!“.