Внимавайте какво говорите online

Внимавайте какво говорите online
Живеем в такова време на технологии. Когато денят ни започва и завършва с дигитално устройство - телефона или таблета, а през деня работим и на компютър.

Последното удобство, което започнах да използвам от Google е когато направя снимка на текст да получа веднага превод на английски. Какво остана до това Google или Facebook да не знаят точно къде съм, какво търся или какво харесвам. Дори скоро Google ще ни представи нова социална мрежа - Google Shoelace в която хората ще общуват по интереси и локация.

В дигиталната среда трябва да се поддържа чистота на отношенията, каквото се поддържа и в реалния, офлайн живот. Дори онлайн следите може да останат много по-дълго, отколкото в човешката памет.

Големите компании ни научиха да използваме virtual assistant - онлайн или виртуални асистенти. Това са програми - ботове, които се обучават в процеса на размяна на съобщения между нас и тях. Те са по-ефективни, по-изгодни за компаниите от човек, който да бъде на линията...

Логично е те да се развиват и обучават.
Логично е цената, която плащаме за удобството да ги използваме е да се записва това, което сме разменили с тях като фрази.

Внимавайте какво говорите на Google асистента и другите „помощници“


Google каза, че нейни подизпълнители могат да слушат записи на това, което говорят хората на ползващата изкуствен интелект система Google Assistant, съобщи AP. Това вероятно означава, че могат да го правят всички компании, поддържащи виртуални асистенти.

 

Google призна, че хора могат да получат достъп до тези записи, след като някои от тях на холандски език изтекоха в публичното пространство. Google разследва източника на пробива.
Със записите се сдоби белгийска телевизия, която отбеляза, че някои съдържат деликатна лична информация.

Google каза, че компаниите подизпълнители слушат записите, за да изучат по-добре езикови детайли и акценти. В условията за ползване било отбелязано, че записите могат да бъдат използвани от компанията и тази настройка можело да бъде изключена. (Вие четете ли условия за ползване? Има не малко вицове затова, че едно от нещата с които се съгласява потребител и чекването на условията за съгласие. Още преди да ги е прочел. б.р.)

По-рано тази година репортаж на Bloomberg разкри, че Amazon също използва компании подизпълнители да преглеждат записите на продукта Alexa, което американският технологичен гигант по-късно потвърди.

Зависими от социалните мрежи


Важно: Потвърждението на това, няма общо с градските легенди, че когато говорим по телефона или използваме някоя програма за instant messaging компании като Google или Facebook извличат информация от разговора и ни показват таргетирано реклами. Не го правят, технологично няма как да обработят информацията към момента.
Това, което може да направите като защита е да проверите кои апликации имат достъп до микрофона на телефона ви.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.