Честита пролет

Честита пролет

Първа пролет е денят, през който настъпва пролетното равноденствие.


Първа пролет идва на 20 март 2020 година, петък, в 3:50 часа българско време.


Имен ден На този прекрасен ден трябва да почерпят хора с пролетни имена като Пролет, Пролетина, Пролетка.

Преместване на стрелките Дни след настъпване на пролетта сменяме часовника за пореден път. Тази пролет ще преместим стрелките с час напред в 3:00 часа сутринта на 29 март 2020 година (неделя). Отнася се за живеещите на територията на Република България. Това означава, че ще разполагаме с 1 час по-малко за сън, но пък за сметка на това денят ще започне да нараства и да се стъмва по-късно.



Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната. Това е и един от двата дни в годината, в които продължителността на деня и нощта са приблизително равни.

В края на следващата седмицата ще преминем към лятното часово време. В 3.00 часа на 31 март трябва да настроим часовниците си с един час напред.

Сигурно всеки очаква настъпването на пролетта още преди да е прибрал коледната украса. Така сме устроени хората, че очакването да се случи нещо хубаво ни крепи и ни зарежда с енергия.
На шега наричаме нашата къща "Къщата на изгревите" тя е така разположена, че виждаме изгрева, светлините на големия град са долу в нискота, а залезите се случват някъде зад нас започва пътеката към върха, и залезите се случват зад планината. Та знам как се стъмнява и кога се разсъмва. И как денят се увеличава с "просено зърно" и колко високо изгрява слънцето на хоризонта.
Пролетта не идва изведнъж.  Просто разбираме в един момент, че е пролет. Защото тя идва трудно.
Оказва се, че през март вали сняг може да е за 8ми март, може и да е 20ти март да завали и да затрупа кокичета, иглика и показали се лалета, но през април всичко ще е зелено, а дърветата в цвят.

Може би защото градината ни е голяма, но не успявам за идването на пролетта да съм готова. Това че на Сирни Заговезни се палят големите огньове е обяснимо - в градината трябва да се почисти от останали клони и треви, за да може да почне всичко на светло и на чисто.


“Пролетта няма да ми позволи да стоя в тази къща вече! Аз трябва да изляза и да започна да дишам въздуха дълбоко отново.” – Густав Малер


Пролетта е сезонът, които свързваме с пречистването, с отърсването от старите духовни и физически товари, с обновлението, промяната и новото начало.

Пролетта е времето когато се хващаме за зеленото. Време за почистване на дома, на градината, на отношенията... Време да обърнем внимание на нашето тяло, за диета и пречистване.

Нека да ни е чисто и светло!

И е време за пролетно почистване на дома и на душата
за да има светлина и цвят в деня!

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.