Гергьовден

May 4th, 201010:44 am @

0


Гергьовден

Честит имен ден на Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Генади, Гошо, Глория,Генка,Генко, Галин, Галина, Галя

Гергьовден

денят, в който се чества Свети Георги Победоносец, 6 май – официален празник, както и Ден на храбростта и Българската армия.

Българската православна църква чества деня си на Свети Георги, римски войник – мъченик за християнската вяра, загинал през 303г. при управлениет на римския император Диоклециан. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята – винаги е изобразяван на кон, а в краката му убитата от него ламя.

Свети Георги е патрон на градове като Москва и Истамбул, покровител на Англия, Канада, Гърция …

В народната традиция, най-големият пролетен празник. Познат е с имената Гергьо̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджовдън.

Хубав ден Великден
още по-хубав Гергьовден

Свети Георги е олицотворяван с пролетната влага и плодородието (като побеждава ламята отключва изворите, наглежда полята и посевите), покровител на земеделците и на овчарите.

На Гергьовден, още преди изгрев слънце, се ходи на ливада – да ходиш по росна ливада за здраве. Ако на този ден вали дъжд народът казва, че всяка капка е като жълтица. Берат се букети от здравец, люляк, коприва, горски цветя и букови клонки и с тях се окичват вратите на дома. На този ден билките са лековити като на Еньовден. Някога са се правели люлки за празника.

Празничната трапеза се прави на зелено – печено агнешко, обреден хляб, мляко и зелен чесън.

Sv-Georgi_stenopis_big
Фрагмент от стенопис, изобразяващ Св. Георги – църквата на Кремиковския манастир.