Buddha_teaching_the_group_of_five

Buddha teaching the group of five - Буда с петимата си ученициAsalha Puja Day, празникът на Буда

През юли в първия ден от пълнолунието на осмия месец по лунниа календар в Тайланд отбелязват един от най-важните будитски празници — Асаха Пуджа (Asalha Puja Day).

Този ден се приема за ден на началото на будизма. Посветен е на дяна когато Буда след като получава просветление прочита своята първа проповед пред група от петима йоги, които водят аскетически начин на живот. В тази проповед Буда обяснява аспектите на своето видение за устройството на света. Думите, които произнася са пълни с огромна сила и значение. Неговата кратка реч като огледало отразява същността на поведението на хората и защо има неправда и страдание по света.

Това се случва преди повече от 2500 години и днес кратките напътствия на Буда могат да бъдат пътеводна звезда и да ни кажат защо светът е така устроен.

С годините посланието на Буда се превръща в мощна религия с милиони последователи. Днес когато се връщаме към началото, когато четем посланието на Буда отново се усеща състраданието към всички и желанието да се помогне на тези, които още не знаят.