„Нека не наблюдаваме недостатъците в живота на другите. Нека не се взираме в недостатъците на собствения си живот. Нека просто се опитаме да видим всичко хубаво, което вече сме сторили, и всичко хубаво, което другите са направили. Да се научим да виждаме само и единствено светлината в себе си и в другите. Само така ще можем да ускорим идването на епохата на мира и единството!”
Шри Чинмой


Между 14 и 21 юли България приема своеобразното домакинство на глобалната инициатива – Световен пробег на хармонията.
Вече трето десетилетие Световният пробег на хармонията е едно от най-мащабните и въздействащи граждански инициативи за постигане на мир, развиване на приятелство и преодоляване на етнически, религиозни и културни бариери. Като символ на стремежа към хармония, международен отбор от бегачи пренася на щафетен принцип горящ факел. Във всяко селище факелът се посреща и предава от ръка на ръка от множество граждани, вдъхновени от идеала за постигане на по-хармоничен свят. От създаването си пробегът е посетил над 140 държави на 6 континента.
Тази година европейската част от пробега стартира в Дъблин – Ирландия на 26 февруари и ще завърши в Москва – Русия на 27 септември. Факелът се приема от Македония и се пренася през южната част на България до Черноморието и най-северните му населени места, след което ще продължи пътя си в Румъния.
Световният пробег на хармонията е бил подкрепян от личности като Нелсън Мандела, Майка Тереза, Михаил Горбачов, Карл Луис, Мохамед Али, Пола Радклиф. Тази година пробегът се вписва и в Международната година на сближаването на културите, обявена от ООН и ЮНЕСКО. Идеята за провеждането на Световен пробег на хармонията принадлежи на дееца за мир Шри Чинмой (1931-2007), според когото спортът е мощно средство за изграждане на мирен и единен свят. Сред интересуващите се от духовни учения, Шри Чинмой е известен като духовен водач, композитор и музикант, художник, поет и миротворец. Координатор на Световния пробег за хармония в България е бившият треньор по борба класически стил Иван Гарабитов, който е сред учениците на индийския духовен учител.
„Ние сме микрочастица от безкрайния Космос, от планетата Земя и трябва да го помним. Негативното мислене е враг номер едно на човека. Три са пороците, които разяждат обществата по света – алчност, завист и злоба. Ако открием спокойствието и хармонията в себе си и отношенията си с хората, ако се научим да търсим и виждаме първо доброто, ще живеем много по-хармонично и щастливо. Тъкмо това се опитва да ни напомни и Световната щафета за хармония.”

източник - бнр