Куркума

Родината на това красиво многогодишно растение е Югоизточна Азия. Името му идва от арабската дума куркум, което означава турмерик. Най-популярният сорт е Куркума Alismatifolia "Сиамското лале", което има чудесен лилав цвят и цъфти цяло лято. Куркумата цъфтят през пролетта, лятото или есента в зависимост от сорта. Цветовете са от бяло до розово, оранжево и нюансите на виолетово. Куркумата умра през зимата и отново се появяват през пролетта.

kurkuma-2

За родина на куркумата се счита Югоизточна Азия, като се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн и др.

Куркумата е красиво цвете, а нейният корен се използва както в кулинарията, така и във фитотерапията. Коренът иам силно изразен оцветяващ в жълто ефект благодарение на 2-5% съдържание на пигмента куркумин  и специфични вкусови качества. Събирането на корените започва след като пожълтеят листата на растението.  Стрити на прах, коренчетата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. За оцветяване и овкусяване на 4 порции е достатъчна щипка куркума. В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби, а заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и "шафрана на бедните"

Куркума Лонга (турмерик) се използва за:

* Понижаване на холестерола
* Срещу сгъстяването на кръвта
* Срещу образуване на съсиреци
* Псориазис
* Екзема
* Артритни болки
* Черен дроб тоник
* Жълтеница
* Киселини
* Намаляване на риска от инсулти и инфаркти
Как да направим чай от турмерик?

Стандартният начин да се направи инфузия е да се налее чаша вряла вода върху 1 лъжичка турмерик на прах и да остави за 5 минути да се запари, след което се пие.

Важно! Само една чаша билков чай на ден, с изключение по време на остри периоди - като например, когато имате настинка или грип,тогава ще можете да го приемете три пъти на ден, но за не повече от 4 дни.

kurkuma-1

#

Kremena Georgieva и е чудесна подправка

#

Cvetelina Vladinova Интересно, само знаех, че е подправка и не знаех, че изглежда така хубаво:)

#

Dragomir Dragomirov Дай цялата рецепта за прилагане и как се продава

#

Recepti ‎@Dragomir Dragomirov най-добре е да се направи консултация с фитотерапевт. Винаги трябва да бъдем внимателни когато приемаме билки и други алтернативни средства.