Как да се справим с есенните настинки


Есен е. Застудява, има  дни в които вали, има и сиви дни без слънце. Това време  увеличава броя на инфекциите на горните дихателни пътища - нос, хрема, гърло, ангина.

Инфекциите може да са вирусни, може и да са бактериални.

Какво може да направим за да не се разболеем?

  • Проветряване - една от най-добрите мерки за намаляване на риска от заболявания. Когато времето позволява, прозорците трябва да са леко открехнати или отворени, включително и в градския транспорт.

  • Лична хигиена – използвайте хигиенни антибактериални кърпички. Миеш ли си лицето и пазиш ли си лицето, вероятността да хванеш грип е многократно по-малка, дори сравнима с това да се ваксинираш.

  • Правете това, което са правели вашите баби и дядовци - това означава да се използва всеки слънчев лъч, да се греете на слънце. Да се храните балансирано. Да не злоупотребявате с алкохол.


Това са  съвети на Проф. д-р Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология , дадени в интервю за БНР.

bilki viki

Бих добавила още нещо ,  което го има недоизказано в 3-тия съвет: Пийте билков чай с лъжичка мед по няколко пъти на ден. Билките може да са брани от вас през лятото в гората, в планината , на някоя слънчева поляна… Направете си чай от лайка, липа, свирчовина, листа мента, мащерка, шипка… Направете си чаша ароматен чай и ще погледнете по друг начин на есенния дъжд.