Легенда за пълнолунието през септември

Легенда за пълнолунието през септември

На пълнолуние през септември ще ви разкажем за една традиция от Китай, един специален сладкиш наречени лунни кексчета Юебин и една много красива легенда.
14 септември 2019 07:34:06 ч. – пълнолуние

Празникът се нарича Средата на есента!


Пълнолунието се смята за най-доброто време за наслаждаване на луната и тази традиция се предава от далечната династия Тан, когато в чест на луната били съставяни множество оди от бележити поети...

Имало едно време красива девойка на име Чан-ъ, тя била надарена с еликсира на безсмъртието. За да попречи на зъл демон, който я преследвал да се сдобие с този еликсир, Чан-ъ храбро погълнала магическото питие и превръщайки се в безсмъртна, отлетяла в Лунния дворец.
В памет, китайският народ определил пълнолунието на петнайсетия ден от осмия месец на лунния календар като „Празник на средата на есента”.

В деня на есенния празник китайските семействата се събират, за да гледат заедно луната, която символизира семейното щастие и единение и да изпращат мислено най-добрите си пожелания към близки и приятели - затова този празник се нарича и празник на „Семейната сплотеност”.

Традиция е тринадесет лунни кексчета (юебин) да се сложат едно върху друго, образувайки пирамида, символизираща тринадесетте лунни месеца на пълната лунарна година.

Съществуват множество видове лунни кексчета, с най-разнообразни рецептите и пълнежи. Освен това, лунните кексчета са украсени с цветни мотиви, които ги правят не само изключително вкусни, но и красиви!



Фенерените шествия по улиците също са неотменна част от традициите - носят се ярко оцветени фенери, които да подчертаят яркостта на Луната.

Важна част от честването е и изпълнението на „Драконовия танц” - грандиозни спектакли на огнени дракони се изпълняват три нощи подред, започвайки от четиринадесетия ден на осмия месец.

За легендата и празника научихме от ресторант за азиатска кухня Марлин в София.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.