Фестивал на киселото мляко


В родопското село Момчиловци от 10 до 13 септември ще бъде домакин на Фестивал на киселото мляко. Очакват се гости от 2 континента.  Реализацията на фестивала е резултат на сътрудничество между управата на селото и компанията производител на киселото мляко "Момчиловци" в Китай - Bright Dairy.

Кметът на Момчиловци Мария Никова споделя за БНР: Неслучайно тук са се запазили и старите рецепти за преработка на мляко. Надявам се, че по време на фестивала всички присъстващи ще успеят да опитат  уникалният вкус на нашите млечни продукти.

Китайската компания прави отлична реклама на Момчиловци и хората в огромната страна знаят повече за селцата от Розовата долина, отколкото за България като цяло, сподели кметицата.

Обичате ли кисело мляко


 

В рамките на фестивала ще бъде открита екопътека на дълголетието, чието изграждане е финансирано от фирмата. Хуморът е част от дълголетието, категорична е Николова.  Според нея  ЕС трябва да се замисли за специално отношение към планинските региони, в които животът е красив и спокоен, но е изключително труден.

През втория ден от фестивала ще се състои научен семинар на тема "Свойства и потенциал на пробиотичните млечно-кисели бактерии". Различни конкурси, включително и за избор на "Мис Родопи" ще съпътстват програмата на Фестивала на киселото мляко "Традициите на Родопите". Намеренията на организаторите са да го превърнат в традиционно ежегодно събитие.

Фестивал на киселото мляко се провежда и в Разград, както и в град Трън.

За да бъдат по-полезни и интересни публикациите, читателите, които са били на фестивал на киселото мляко се включват с коментари и снимки от личен архив. Ще бъдат допълвани публикациите.

Как да си направим домашно кисело мляко?


Домашно кисело мляко 1