Диня

Диня

Диня - Summer L. O . V. E.


watermelon

Динята е любим плод на много от нас, един от най-вкусните плодове на лятото. Студена диня и парче сирене е съчетание класика, могат да се приготвят и различни напитки с диня, да се добави малко ром,но най-вкусна си остава изстудена и нарязана на резени, катов детството на всеки от нас.

Според публикация в thatsfit.ca динята е много полезна - идеален хранителен продукт за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания при жените и на рак на простата при мъжете. Освен това, консумацията на този плод намалява значително риска от атеросклероза.

Въпреки че динята е по-сладка от ябълката, тя съдържа два пъти по-малко захар. Както и пъпеша, динята е отличен източник на бета-каротин. Тя съдържа и ликопен, сложен антиоксидант, който придава цвят на динята, като същевременно предпазва жените от сърдечно-съдови заболявания, а мъжете от рак на простатата и атеросклероза. Изследванията показват, че консумацията на този плод е полезна и за предотвратяването на рак на маточната шийка, бъбреците и панкреаса. Освен това, динята е отличен източник на Витамин C, което означава, че ви предпазва от вредното действие на свободните радикали. Динята е богата и на Витамин B6, B1, калий и магнезий.

Този плод има и диуретично действие, като се смята за добър тоник за кръвта.

Наскоро, учените установиха, че динята ни помага да се преборим и с ежедневния стрес. В стресови ситуации бива засегната пространствената памет, а динята предотвратява такива проблеми. При някои народи, които имат традиции в консумирането на диня, този плод се използва и за лечение на депресията.

За тези, които биха искали да опитат една различна рецепта с дина

Салата от диня, краставица и сирене

2 ч.ч. нарязан на кубчета диня
2 ч.ч. нарязана на кубчета краставица
няколко стръка естрагон
1 ч. л. прясно изцеден лимонов сок
1 с.л. зехтин
1 ч.ч. краве сирене, твърдо


* Продуктите се смесват в голям купа и се овкусяват с лимонов сок и зехтин. Внимавайте да не смачкате парчетата диня.

И един проверен съвет от Антон Христов

Изстудена ама не от хладилник-губи вкуса- или на течаща вода или в хладно мазе.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.