Салса, пачанга, меренге,  salsa, pachanga, merenge


Един мой танц


Преди много, много години една съседка, която беше женена за никарагуанец покани мен и съпруга ми на латино парти в един клуб в Оакланд. Град, който се намира срещу Сан Франциско. Не харесвах града, защото центъра му беше призрачен. Изоставени магазини, мръсни, счупени стъкла и  боклук. Една част от града, обаче  която беше концентрирана около Джак Лондон Скуер беше много красива и клуба се намираше там.  Бях готова да и откажа и тъкмо да и кажа Не и моя мъж дойде при нас и прие поканата, тъй като той е луд фен на пачангата.  Аз изпитах несигурност, защото като студентка живях с една българка, която беше два пъти женена за латоноамериканци и двата и брака бяха  претърпели крах. Бях свидетелка на всичките и проблеми, най-големия от които беше невъзможността й да види сина си цели 18 години. След развода той беше останал при баща си в Еквадор.

latin-dancing

Доти, моята съседка явно усети скептичния ми поглед и се опита да ме убеди, че ще бъде щур купон. Тя се запознала с мъжа си в този клуб и деня бил петък. Оттогава всеки петък вечер те посещават заведението и се отдават на танци, като по този начин се отпускали от седмичния  стрес и поддържали жива романтичната искра. Още ми обеща, че нейна позната костариканка ще ме научи на основните стъпки преди това. Кимнах леко глава от куртоазия. Няколко дни преди танците, Рита, жената от Коста Рика ме научи на две -три основни стъпки.

Дойде петък вечер. Срещнахме се с нашите съседи и останалите от тяхната компания пред клуба. Беше огромно хале с няколко маси от двете страни покрай стените. На входа продаваше билети една много красива негърка с огромен тюрбан от златиста материя и дълга рокля в африкански стил от същия плат.  Музикантите бяха в ъгъла, а целия огромен дансинг беше пълен с танцуващи и изглеждаше като едно неспокойно море. Дамите бяха блестящи в своите  ярки рокли, с голи рамене и гърбове, високи токчета, свободно падащи коси или на кок, който завършваше с цвете. При вида им аз се почувствах като грозното пате сред ято лебеди, тъй като бях облечена с бяло поло, тъмно син панталон и груби обувки без какъвто и да е ток. Бях доста далеч от грабващия погледите стил на останалите.  По-скоро бях облечена за ученическа манифестация, отколкото за латино танци. Просто се почувствах не на мястото си.  Мъжът ми ме покани да потанцуваме, но няколкото стъпки които Рита ми показа преди два дни изфирясаха от главата ми. Бях се стегнала, беше ми топло, а и на всичкото отгоре постоянно стъпвах по краката на съпруга ми. Свърши парчето и аз с облекчение седнах на една от масите. Мъжът ми поръча нещо за пиене и двамата седнахме да се насладим на Короните.  Харесвам вкуса на тази бира в комбинация с лайм и  отпивах по малко, за да усетя насладата по-добре. По едно от време от съседната маса един младеж стана и се запъти към нашата маса. Беше латино с типичния за тях стил -загладена коса с гел, черни панталони и червена риза леко разкопчана отгоре. Поздрави ни и ме покани да танцуваме. Мъжът ми нямаше нищо против, дори се пошегува, че надали и един латино ще ме научи да танцувам.

Latin dance party 93x81cm xs

Бях се сковала толкова много, че едвам пристъпвах. Той забеляза това и само леко се усмихна. Трябваше да ми вземе ръката и да я сложи на рамото си. Само си разменихме няколко думи на испански, но и те не ми помогнаха да се почувствам по-добре. Стъпих няколко пъти и върху неговите пръсти, но той за разлика от мъжа ми бе търпелив и не ми каза нищо. Беше прекрасен танцьор като повечето латино и просто ме водеше, a aз го следвах доколкото можех. Ако Кейти в филма "Мръсни танци" е била като дъска за гладене, то аз бях боабаб и се чувствах така - грубо и  сковано в контраст с живата и  страстна музика, изпилваща цялото пространство.

Танцът свърши и за моя най-голяма изненада той ме покани за следващия, след това за третия и така цяла вечер. Разбира се не станах гъвкава тръстика, която да се полюшва под ритъма на латино музиката, но претърпях метаморфозата от боабаб в някакав вид по-меко дърво. Накрая мъжът ми ми каза, че този латино не е съвсем мъж, защото бил прекалено добър танцьор. Отдадох го на мъжка завист...........