Берлинската стена

Берлинската стена

На 9 ноември 1989 г започва разрушаването на Берлинската стена


Берлинската стена е символ на "Желязната завеса", която е била издигната между Източна и Западна Европа. Интересен факт е, че  Берлинската стена  разделяла  Източна и Западна Германия в продължение на двадесет и осем години и един ден.
Оригиналната Берлинска стена е само  бодлива тел, която възпирала източногерманците от бягство в Западна Германия. Много семейства от двете страни са били разделени, тъй като е имало много източногерманци, които са работели в западната част.
Бодливата тел е  била инсталирана с одобрението на съветския лидер Никита Хрушчов. Правителството на Източна Германия издало заповед  на граничните войски с оглед  предотвратяване на имиграцията към Западна Германия  да стерлят по хора опитващи се да преминат стената.Изграждането на Берлинската стена започна на 15 август 1961 година. Берлинската стена е била около  сто  мили дълга. Районът между западната и източната част на Берлинската стена е бил известен като "Death Strip".
Берлинската стена се разширява през годините. Първоначално тя е само бодлива телена ограда. По-късно е превърната в бетонна стена. С течение на времето, гранични кули  и бункери и други възпиращи механизми са създадени.
През 1975 г. третото поколение на стената се заменя с четвърто поколение. Четвъртото поколение на  стената е много високо и с гладки тръби, които минават на върха.
Общата дължина на Берлинската стена около Западен Берлин е била 155 км  и  границата между Източен и Западен Берлин е била 43,1 км. Друг факт, е че границата между Източна Германия и Западна Германия е била 112 км дълга.
Бенонния сегмент на Берлинската стена е бил с 3,6 м височина и 106 км дължина, докато  телена ограда е била 66,5 км.
Имало е  окопи, които са били 105,5 км дълги . Също така е имало изградени  триста и две наблюдателни кули и двадесет бункери.
Когато Унгария отваря границата си с Австрия, тринадесет хиляди берлинчани  избягали в Западна Германия през унгарската граница. Това се счита за значителна промяна в историята на Берлинската стена. Това събитие става на  23.08.1989.
Германци от Източна Германия се обявяват срещу правителството. Те се събрат близо до Берлинската стена  с чукове и други инструменти, за да разрушат  Берлинската стена на парчета.


bBerlin-wall-dancing
Само  Бранденбургската врата остава поради значимостта и за цяла Германия. Бранденбургската врата се намира в близост до скандалния Контролно-пропускателен пункт. Това място е известно като музей Берлинската стена.
Най-дългият и добре запазен фрагмент от нея се нарича Галерията в Източната част. Намираща се до реката Шпрее, тя се простира на 1300 метра. Бе позволено на международни художници, да я изрисуват с различни творби.
Разрушаването на Берлинската стена проправя пътя за обединението на Германия. Източна и Западна Германия cе обединяват на 3 октомври 1990 година.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.