Художник

Художник
Някога, много отдавна, някъде далеч  живял прочут художник.

Бил на почит, а картините му са се считали зa безпогрешни и изящни.

Художникът имал ученик. Години наред ученикът показвал картините си само на майстора.

Дошъл денят когато майсторът казал:

- Вече си готов. Хората трябва да видят какво умееш и да го оценят. Вземи една от картините си и я окачи на централно място в града, така че да се види от много хора. Сложи до нея един червен молив и бележка на която пише, че ако има нещо, което не им се харесва, да го отбележат върху картината.

Ученикът така и направил. На другия ден, когато отишъл да види какъв е резултата се изненадал. Цялата картина била покрита с червени кръстчета и кръгчета. Натъжил се. Толкова труд, нерви и чувства бил вложил. Взел картината и отишъл при майстора.

Майсторът го утешил:

- Не се отказвай. Нарисувай я пак. Окaчи я отново на същото място, но този път остави различни цветове бои и четки за рисуване. На белeжката, която ще оставиш, напиши - ако не им харесва нещо в картината, да го поправят.

Ученикът го направил.

На следващия ден, се изумил от гледката.

Картината си останала непокътната, както и боите и четките, недокоснати.

Много се зарадвал и се затичал да съобщи новината на майстора си.

Майстора го поздравил:

- Виж сега, исках да ти покажа нещо.

Първия път, ти им даде възможност да те критикуват. Направиха го безпощадно. Сигурен съм, че дори хора, които си нямат понятие от рисуване, побързаха да надраскат картината.

А вторият път, им каза да те поправят, ти им каза  да изградят нещо.

За да бъдеш градивен, са нужни знания и опит. Именно затова, никoй не посмя да докосне картината, защото никoй от тях не го умее.

За да бъдеш уважаван, не е достатъчно да си майстор в нещо, трябва да си и далновиден.

Не можеш да получиш правилна оценка за своите творби, от хора които си нямат понятие за това, което правиш. За тях твоята работа не струва пукната пара.

Никога не искай оценка за своя труд от такива хора и никога недей да спориш с хора, които нищо не знаят за твоя труд.

4 Коментара

Bilyana Отговори

Много точно!"Не можеш да получиш правилна оценка за своите творби, от хора които си нямат понятие за това, което правиш. За тях твоята работа не струва пукната пара.Никога не искай оценка за своя труд от такива хора и никога недей да спориш с хора, които нищо не знаят за твоя труд."

Мечтай и се забавлявай Отговори

Ще споделя и тук, освен във Фейсбук - страницата на сайта Изкуството е, за да докосва и променя всеки, това е неговата мисия - всеки да усети по свой начин картината, която гледа, и музиката, която слуша; авторът влага своя идея, претворява я, но всеки отделен човек от публиката я пречупва през своя мироглед и приема свои собствени изводи; изкуството не се създава само за професионалисти и разбиращи, това би го превърнало в елитарен продукт - нещо, от което изкуството, оцеляло през вековете, определено не е; всеки автор се стреми да усети и развие търсенията на хората в своите творби; това, за мен, винаги е било изкуството и поради това не мога да кажа, че има хора, които не разбират от изкуство и не могат да дават обективна оценка разбира се, не ангажирам с моето мнение

Stefka Ivanova Отговори

Az mislia, 4e za sasajalenie xorata sme taka ustroeni the kritikuvame, vijdame grechkite, a the otseniavame, truda I usiliata ni e malko 4ujdo.Tuka primerat e za izkustvo, no mojem I the go priemem 4e vav vseki trud e taka, koito si niama poniatie , kolko usilia se iziskva za the postignech nechto, toi kritukuva , a the go napravi toi samiat , ne moge.

Stefka Ivanova Отговори

neznam zashto taka se poli4i v izkazvaneto mi , bukvi , dumi kato the, ne sam gi slagala, vmesto-da.

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.