Салеп

Салеп
Салеп! Няма нищо по-хубаво в студените дни от чаша с горещ салеп, която да сгрее както ръцете така и тялото. Салеп е турска традиционна  напитка. Много ароматна, гореща и кремообразна. Освен, че е удоволствие да се пие в студените дни, тя облекчава болки в гърлото и е добро средство при настинки. Салепът се получава от изсушените и стрити на прах  корени на планинската орхидея - Orchis Latifolia или Orchis Anatolica на латински.

Орхидеите, които са подходящи за производство салеп имат уникална структура. Коренът на тези орхидеи се състои от две луковици, коитоса една до друга. Те са във формата на яйце. По-голямата луковица храни цветето, докато по-малката е резервна, която ще поеме отговорността за храненето на растението на следващата година. Въпреки че салепа може да бъде добит от двете луковици, производителите вземат само резервната,така че да запазват цветето от изчезване. Когато резервната луковица е отстранена, по-голямата луковица започва да генерира нови малки луковици и по този начин цветето продължава да живее.

След като луковиците са събрани, те се измиват и се варят във вода или мляко. След това те се сушат на открито. След като са напълно изсъхнали, луковиците се стриват на прах.

Рецепта за салеп напитка
Състав:
4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.л. салеп на прах


1ч.л. нишесте

1ч.ч. ванилия


Начин на приготвяне:
Смесвате захарта, нишестето и
салепа, който е на прах в съд. Добавяте студеното мляко и разбърквате непрекъснато. Сместа се загрява, докато заври и отново се разбърква непрекъснато. Оставете сместа да вари в продължение на 2-3 минути на слаб огън и накрая добавете ванилията. Сервирайте напитката топла и гарнирана с канела на прах.

Съвети:
Понякога добавянето на малко нишесте, може да помогне, за да получите желаната гъста консистенция. Тъй като салепа на прах е скъп, по улиците обикновено напитката е с повече царевично нишесте.

salep_sahlab

23 Коментара

София Отговори

А къде да го намерим този салеп?

Боряна Отговори

Ами, ние се купихме като бяхме в Турция. Не съм виждала тук, но не може да няма из големите вериги...Била, Карефур...те имат доста голямо разнообразие. Не знам. :)

Миглена Стоянова Отговори

Любимата ми топла напитка...

Веселина Кръстева

Женскология!! :))))

Миглена Стоянова

Аз това и преди го пусках тук сякаш... не знам в Бг има ли салеп, но е нещо наистина вълшебно...

Веселина Кръстева

Ще го търсим. ;)

Jorjeta Georgieva Отговори

Албанския салеп е много по - приятен . Може да намери и в Македониял

Anastasia Shaldarova-Georgieva Отговори

А в България продават ли някъде готова напитка на прах?

Mustafova Emine

Поздравявам те за избора.. жалко че го няма тука..;(((

Anastasia Shaldarova-Georgieva

Има го Еми, намерих вече!

Nada Gareska Отговори

mnogu ubav napitok koj ne go probal the go proba.

Natasha Vaseva Отговори

Салеп, като билка го има в БГ.Може и да стане

Веско Отговори

Във по-големите вериги от магазини се продава салеп в опаковки подобни на кафето 3 в едно. Но истинския чист салеп без примеси и без нишесте е много скъп. На египедския пазар в истанбул се продава в магазините за подправки и 100г от него са 20 лири. През зимата се продава на улицата на много места в пластмасови чашки с малко канела. Ако посетите българската църква Св. Георги в Одрин, отец Александър също може да ви почерпи. Пие се предимно през зимата. сед

Paola Dimova Отговори

ако някой знае дали мога да намеря салеп в софия , моля да сподели :)

Невена Паунова Отговори

В България расте салеп - това са няколко вида орхидеи (Orchis). Обаче не бива да се събира, защото това са защитени видове. Явно в Турция са намерили начин да го отглеждат. Преди много години напитката се е продавала по улиците в Пловдив и Пазарджик. Аз също бих си купила , ако продават някъде на прах.

Anastasia Shaldarova-Georgieva Отговори

http://prodavalnik.com/salep-na-paketcheta---0-80lv-br-i11016995 Това е готов салеп.

бранислав Отговори

В Бургас центара има на СИМИТ САРАЙ до РПУ продават сахлеп и баклава :)

коко Отговори

Има го в Арабските магазинчета ,при Женския пазар ....

Zoya Mincheva Отговори

Салеп като напитка се продава в едно кафене на ъгъла на ул. Раковски и ул. Искър 28 , там предлагат и други традиционни турски десерти: кюнефе, ашуре , казандиби.

Пашова Отговори

Какво означава 1ч.ч. ванилия

* Отговори

Най-хубав е салепа на Mılker да не се излъже някой да си купи на д-р Иоткер , че ще е язък за екскурзията до Турция . Салепа го продават само през студеното време и ако нямаш твой човек магазинер няма да се уредиш . 1 п . на д-р Йоткер е 0,60 тр.л. и са по 4 бр. има и друг по 0,74 . Но хубавият е от 0,80 и се продава в кутии по 18 бр.

кики Отговори

Страхотна топла напитка наподобява бял горещ шоколад.Аз лично я опитах в България в мола.

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.