Кафе на пясък


е част от старите градски легенди, като това, че хубавато кафе се поднася с бяло сладко и чаша студена вода и тръгва сладкия разговор. Такова кафе може да ви предложат на няколко места в България - на Етъра до Габрово, в Троян, в София знам, че в Наргиле предлагат, в Златоград денят може да започне с кафе, което се вари на нагорещен пясък, после се завърта на  360 градуса  в табла без да капне дори капчица извън традиционната чаша без дръжки - филджан

Снимките са от Самоводкста чаршия,  Велико Търново и разказа е за там. В шекерджийницата на Самоводската чаршия. Там ви посреща усмихнатата Нели Бончева. Единствено тя във Велико Търново предлага прочутото кафе на пясък. Освен това, в нейната работилница ще намерите ръчно изработени захарни изделия - целувки, захарни петлета и още оригинално приготвени сладкиши.

kafe vt 1

Кафето е нещото, което си заслужава да опитате. А обстановката допълва удоволствието от самата напитка, за произхода на която спорят много често помежду си гръцките и турските туристи. Най-важното е, че в автентична възрожденска обстановка можете да изпиете нямащо равно по вкус кафе на пясък, при това приготвено пред очите ви...

kafe vt 2

Кафето се вари на кварцов пясък, който се нагрява. Водата може да се загрее отделно. Кафето се вари в джезве, бакърено или медено.

Бакъреното джезве трябва непрекъснато да се движи из купчинката с нагрят пясък и да се завърта около оста си непрекъснато - до момента, в който настъпва кипването на водата. Майсторите предвиждат точно кога ще стане това и секунди, преди водата да кипне, вадят джезвето от пясъка. Ако закъснеете и образувалият се на върха на джезвето каймак се обърне, рискувате да загубите 90% от аромата на кафето.

При приготвянето върху пясък кафето, захарта и водата се смесват и всичко се вари заедно.