Колко често казваме "На диета съм!" Колко често се ограничаваме в храната и колко много ни струва това, лишения, усилия, инат, воля, постоянство в отказването от храна, в следенето на това колко, кога и как сме изяли полагащата ни се храна според диетата, която следваме. Някои от нас стигат и по-далече - търсят, намират информация или само реклама за препарати за отслабване. И се оказва, че е без резултат.

Защо? Защо се получава така? Защото част от килограмите в повече може да се държат на нерви, на отрицателни емоции, които ни измъчват.

Можем да дебелеем, а някои може и да отслабват от тревожност, скука, тъга, превъзбуда, гняв, чувство за вина ...

Тревожността

която е скрита вътре в нас е сериозен фактор за натрупване на килограми. Тя може да ни доведе до хиперфагия Трябва да разберете защо ви се яде, дали това е глад или нерви. Ако причината е тревога изпийте чаша вода с лимон или се опитайте да се разсеете докато огладнеете.

Скуката

която ни обзема може да бъде причина за килограмите в повече. Нима може да направим живота си интересен, ако се натъпчем с храна. Изберете някакво занимание - може да плетете, да шиете гоблени, да карате колело, разходка в парка или да се запишете на курс по танци. Така ще имате интересни занимания и нови хора с които да общувате.

Тъгата

която е в нас. Да търсиш топлината, която ти липсва в общуването с хората в храната. Диетолозите казват, че натрупаните килограми и тлъстини докато сме тъжни са емоционален отговор на тялото ни, което по този начин изразява нуждата си да бъде закриляно. Намерете човек пред който да се разкриете и да споделите мъката си вместо да компенсирата това с храна.

Превъзбудата

която ни обзема. Тези от нас, коит изпадат от едната крайност в друга на емоционална превъзбуда от еуфория до депресия страдат от колебания в теглото. За нашето тяло това е начин да се защити и стабилизира. Опитайте да бъдете по-умерени, научете се да откривате малките неща, които ни правят спокойни и уверени. Щастие е да видиш слънчев лъч в мрачен ден, щастие е да се усмихнете на вашето дете.

Гневът

който е спотаен в нас. и можеби натрупаното безсилие да променим нещата около нас. Подтискането на тези емоции ни кара да ядем.  Скритите чувства се превръщат в мазнини. Не трябва да позволяваме на негативните емоции да бъдат част от нас всеки ден. Потърсете човек, който ще ви изслуша, ще ви разбере, избягвайте излишните конфликти. Потърсете занимания, които да ви носят приятни емоции.

Чувството за вина

което е вътре в нас. Да мислите и да преживявате наново неща, които са се случили е човешко. Понякога може да уталожим неприятното чувство с храна, което може да ни накара да се чустваме още по-виновни. Поговорете с близък човек на когото можете да разкриете душата си, защото това поведение може само да ви навреди.

Разбира се, че не трябва да се търси обяснение на килограмите в повече само с емоции. Причините за наднорменото тегло може да са много и емоционалните ви непроятности само да допълват. Помислете дали се наспивате достатъчно, дали се движите активно, какво, колко и как ядете.

Започнете с час при лекар диетолог и поискайте изследване на метаболизма. Подредете света около вас и намерете на какво да се усмихвате, всеки ден, колкото и да е малко.


Зададохме този въпрос:


Може ли да пълнеен от емоции?

а това са вашите отговори
Gergana Hadjiiska И още как....особено от отрицателни

Teodora Doncheva moje,da.nepriqtnite predizvikvat stres,a mnogo hora palneqt ot tova.

Мариела Александрова Аз мога, защото като се ядосам ...се успокоявам със сладко:)

Anna Nenova-Peeva Да, можем. Негативните емоции често ни карат да пълнеем, дори в случая да не приемаме повече храна.

Miloslava Dimova аз пък съм обратното - като съм щастлива и качвам :)

Bo Tomova Az pak otslabvam ot /pozitivni i negativni/ emocii, sega da ne pochnete da mi zavijdate, ei? :)))PP Lipsata na emocii obache me smazvat, karat me da se chuvstvam nenujna i pochva goliamoto hapvane, haide tova e ot men za dnes, uspeshen den ! :)))

Гери Габровска До организъм си е, но както го има напълняването, така и отслабването.

Gergana Hadjiiska Не са за завиждане и хората които слабеят от стрес..........въобще стресът е гадно нещо

Десислава Маркилова Пълнее се разбира се. Пожелавам ви да пълнеете само от положителни емоции! Но не да качвате килограми, а да трупате в себе си от тези емоции и да ги раздавате на околните! Защото нали знаете - щастието е единственото нещо, което се умножава, когато се дели! Хубав ден и само усмихнати моменти! :)))

Снимката е от http://barronphotography.blogspot.com/