Най-много номинации за "Оскар"


"Изобретението на Хюго" и "Артистът"


Филмът на режисьора Мартин Скорсезе "Изобретението на Хюго" е с най-много номинации - общо 11, за тазгодишните награди "Оскар"

Чернобелият филм "Артистът" беше номиниран в десет категории.

"Кешбол" с актьора Брад Пит и "Боен кон" на режисьора Стивън Спилбърг получиха по шест номинации за най-високите отличия в света на киното.

Номинациите бяха обявени в Лос Анджелис от актрисата Дженифър Лоурънс и председателя на американската филмова академия Том Шерак.

"Изобретението на Хюго" е номиниран за най-добър филм, където ще се съревновава с други осем ленти. Сред тях е "Артистът", който миналата седмица беше отличен за най-добър филм от гилдията на продуцентите в САЩ и получи три награди, сред които за най-добра комедия, на провелата се в Лос Анжелис церемония по връчване на статуетките “Златен глобус. Останалите ленти в категорията са "Боен кон", "Помощта", "Потомците", "Кешбол", "Дървото на живота", "Полунощ в Париж" и "Ужасно силно и адски близо".

Джордж Клуни беше номиниран в категорията за най-добър актьор за ролята си в "Потомците". Брад Пит също получи номинация за "Кешбол". В същата категория са и Демиан Бичир за участието си в "По-добър живот", Жан Дюжарден за "Артистът" и Гари Олдман за "Дама, поп, асо, шпионин".

Мерил Стрийп очаквано получи номинация за най-добра актриса за ролята си на британския премиер Маргарет Тачър в "Желязната лейди". Сред останалите номинирани дами в тази категория са Мишел Уилямс за "Моята седмица с Мерилин", Рууни Мара за "Момичето с драконовата татуировка", Глен Клоуз за "Албърт Нобс" и Виола Дейвис за "Помощта".

 

подробно тук Академията обяви номинациите за "Оскар 2012"