Кой ще грабне „Оскар“-ите през 2015 г.?


Най-вълнуващото събитие в света на киното за годината предстои.

В Бевърли Хилс бяха обявени номинациите за най-престижните кино награди - "Оскар". "Бърдмен (или Неочакваната добродетел на невежеството)" и "Гранд хотел Будапеща" получиха по девет номинации, включително за най-добър филм. Сред другите отличени ленти са "Игра на кодове" с осем номинации и "Американски снайперист" и "Юношество" с по шест. "Селма", "Теорията на всичко" и "Камшичен удар" са останалите ленти, които се борят за най-добър филм.

Американската филмова академия обяви на сайта си номинираните. Те са в 24 категории.

За най-добър филм са номинирани "Бърдмен", "Юношество", "Селма", "Теорията на всичко", "Игра на кодове", "Гранд хотел Будапеща", "Камшичен удар" и  "Американски снайперист".

За най-добра актриса в главна женска роля: Джулиан Мур за "Все още Алис", Филисити Джоунс за "Теорията на всичко", Розамунд Пайк за "Не казвай сбогом", Рийз Уидърспун за "Моето приключение в дивото" и Марион Котиар за "Два дни, една нощ".

"Оскар" за най-добър актьор може да вземе Майкъл Кийтън за "Бърдмен", Бенедикт Къмбърбач за "Игра на кодове", Стив Карел за "Ловец на лисици", Еди Редмейн за "Теорията на всичко" и Брадли Купър за "Американски снайперист".

Най-добър режисьор на последната година може да стане Алехандро Гонсалес Иняриту, номиниран за "Оскар" за работата му в "Бърдмен", Ричард Линклейтър - авторът на "Юношество", Уес Андерсън, който събра световни овации в "Гранд Хотел Будапеща", Бенет Милър, който засне "Ловец на лисици" и Мортен Тилдум за "Игра на кодове".

Награда за поддържаща женска роля ще получи една от следните актриси: Патриша Аркет за изпълнението и в "Юношество", Ема Стоун за "Бърдмен", Кийра Найтли за "Игра на кодове", Мерил Стрийп за "В горите", Лора Дърн за "Моето приключение в дивото".

Приз за поддържаща мъжка роля може да получи Дж. К. Симънс за изпълнението му в "Камшичен удар", Едуард Нортън за "Бърдмен", Итан Хоук за "Юношество", Марк Ръфало за "Ловец на лисици" и Робърт Дювал за "Съдията".

За най-добър чуждоезичен филм са номинирани “Ида” (Полша), руската драма "Левиатан", френско-мавританската драма "Тимбукту", испанският "Диви разкази" и естонско-грузинският филм “Tangerines”.

Пет ленти получиха номинации за "Оскар" за най-добра анимация. За приза в категорията ще се съревноват анимациите "Гериочната шесторка", "Кутийковците", "Как да си дресираш дракон 2", "Приказката за принцеса Кагуя" и "Песента на морето".

87-ите поред годишни награди "Оскар" на Академията ще бъдат връчени на 22 февруари 2015 г. в в Долби Тиътър в американския град Лос Анджелис.