В "Долби тиътър" в Холивуд раздадоха за 87-и път  наградите "Оскар". Номинации “Оскар” 2015

Най-добър филм на годината стана "Бърдмен"  - сатира за шоубизнеса. Лентата беше отличена и за най-добър режисьор - Алехандру Иняриту, оригинален сценарий и операторско майсторство.

birdman

Еди Редмейн получи наградата на Американската киноакадемия за най-добър актьор за превъплъщението си вСтивън Хокинг в "Теорията на всичко".

Най-добра актриса стана Джулиън Мур за ролята си на болна от Алцхаймер преподавателка.

dmur

"Гранд хотел Будапеща" също е с четири отличия - за сценография, грим, прически и костюми и музика.

Лентата за гениалния математик Алън Тюринг получи "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий. Сцеранистът Греъм Мур сподели, че на 16 години направил опит за самоубийство, защото не се вписвал в средата и посвети наградата на всички, които се чувстват различни.

Патриша Аркет бе обявена за най-добра актриса в поддържаща роля за участието си в драмата "Юношество". Аркет използва секундите на сцената, за да отправи призив за равенство между половете, който беше бурно аплодиран и ще е най-запомнящият се момент от тазгодишната церемония, коментират журналисти.

Филмът, описващ изнасянето на класифицирани документи на американското правителство от бившия агнет на ЦРУ Едуард Сноудън "Гражданин четири" спечели Оскар за най-добър документален филм.

oskari rokli 2015

Роклите на церемонията Оскар 2015