На гости на Тортите на Лили на гости - това е адреса на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/Lillysugarart, и още идеи на нейния блог http://lillylucakes.blogspot.com/

Лили  е майсторка на тортите и се оказа и много лъчезарна млада жена, майка на две деца, която съчетава работата си и нейното сладко хоби да прави торти. Ето какво споделя тя с насИмаш интересна (официална) работа как се запали по тортите и колко време ти отне да се научиш да правиш такова творения?

Как се запалих ли? Винаги съм обичала да готвя, не само сладкиши, от малка още все се въртях в кухнята покрай баб ми, тя пък ме поощряваше. По декорацията обаче се запалих преди 5-6 години. Една позната се заиграваше повечко с тортите и аз силно се впечатлих и си казах: "Това трябва да го пробвам!" . Започнах да се ровя, да чета в нета, да гледам клипчета, картинки, тогава открих и специализираната тема за тортена декорация в бг-мама, започнахме да обменяме опит с момичетата там и да се учим една от друга. Първите 2-3 години правех торти от дъжд на вятър и съответно резултатите бяха доста посредствени. Истината е, че трябва практика, да му хванеш цаката, както се казва. По-сериозно правя и декорирам последните 2 години и напредъка ми е през тях. Доставя ми огромно удоволствие и това е единственото нещо, което мога да правя с часове дори след тежък работен ден, успокоява ме и ме зарежда.
Иначе работа си имам. Завършила съм кино и телевизия и работя като видеомонтажист в новините на бТВ. Работата е доста натоварваща и с тортите разпускам.
Как съчетваш нещата у дома, децатат помагат ли ти?

Нещата у дома се съчетават доста трудно. Успявам благодарение на подкрепата на мъжа ми. За да мога аз да се отдам на хобито си, той се занимава с децата, когато имам да правя нещо.
Децата. Когато правя нещо, малката (Анна 3 г.) ме дебне и все гледа да отмъкне нещо сладичко. Големият (Калоян 7 и половина) напоследък се навърта около мен и иска да го включа. Давам му да бърка с миксера или да бърка кремове на котлона, но бързо му минават мераците.
Как избираш рецептите по които да приготвиш торта. От къде идват идеите?


Правя рецепти, които харесвам като се съобразявам и с вида на тортата, която правя. Ако тортата е триизмерна изисква да е по-стегната за да може да бъде оформена и стабилна.
Разбира се, вкусът на хората, които ще ядат е основното, с което се съобразявам. Колкото и да е красива една торта все пак си остава торта и най-важното в една торта за мен е да е мноооого вкусна.
Това, на което държа, когато правя торта е всичко по нея да се яде, много ми е важно и да има вкус на домашна торта. Блатовете си го пека, кремовете си ги бъркам. Често търся нови рецепти в интернет и по многото кулинарни блогове, които ни заобикалят. Импровизирам, понякога добавям към рецептите по нещичко от себе си. Трудно дублирам вкус.
Идеите за това как да изглежда една торта идват от децата. Тортите ми са предназначени основно за дечица се съобразявам с желанието на детето изцяло.
Понякога съм егоистична и правя торти за себе си. Последната такава е "Карлсон...". Много го обичам този герой и просто ме сърбяха ръцете, изпадна ми повод, стегнах се и го направих. Тогава и вкусът на тортата бях съобразила само със себе си и си я излапах почти сама. (моите домашни не ядат орехи в торта, а аз ги обожавам).
Сега подготвям една друга торта(всъщнос детайлите и декорацията за нея). Идеята ми е малко луда, но когато стане, ако стане, ще я покажа, то ще бъде в края на месеца.
Рецепта за Валентинки


Това е рецептата по която са направени сладките. Като промяната на Лили, в случая, че на сладките не им е сложен пълнеж от марципан.

Продукти:
300 гр брашно
125 гр пудра захар
1 яйце
1 щипка сол
200 гр меко краве масло
2 пакетчета по 18 гр капучино на прах
100 гр натурален шоколад /ситно настърган/

В купа се смесват брашното, захарта, капучиното и настъргания шоколад. Добавят се мекото масло и яйцето.
Замесва се тесто, което се охлажда 2 ч в хладилник.
Тестото се разточва на лист с дебелина 3 мм и от него с формичка се изрязват звездички.
Изпичат се в загрята до 180 градуса фурназа около 10 мин. и се охлаждат.
Бадемовият марципан се размесва с портокаловата кора. Разточва се на лист и със същата формичка се изрязват звездички.
Слепват се 2 шоколадови с 1 марципанена звездичка между тях.
по желание шоколадовите звезди се украсяват с белтъчна глазура или разтопен шоколад.

Първоизточник на рецептата: Габи С, Форум БГ-Мамма