Food Revolution Day

Food Revolution Day

Food Revolution Day


Едно начинание по инициатива на Джейми Оливър. През 2014 г. е посветено на хранене на децата.


Целта на Food Revolution Day е колкото се може повече деца по цял свят да се научат да готвят прясна и вкусна храна. Голямото предизвикателство е да се съберат на едно място колкото се може повече деца, които готвят с желанието да се постави рекорд в „Световните рекорди на Гинес“ за най-много хора, които приготвят една и съща рецепта, в един и същи ден. Така в продължение на 24-часовия кулинарен маратон Джейми Оливър ще събере повече от един милион готвещи деца, от най-различни държави.

Food Revolution Day е посветен на събуждането на любопитство към храната у децата. Ние можем да им помогнем да бъдат разумни по отношение на храната, за да имат по-дълъг и по-пълноценен живот. Всяко дете трябва да знае и да разбира откъде идва храната, как да я приготвя и как тя влияе върху организма му – моята цел е да осъществя това. Бихме искали, на 16 май, към нас да се присъединят колкото се може повече училища и всяко дете да научи нещо ново за храната и нейното приготвяне. Днешното поколение деца е първото, за което се предвижда, че ще има по-кратка средна продължителност на живота, отколкото родителите си и причина за това са лошото хранене и обездвижването. Наша отговорност е да променим това.“    Джейми Оливър

food day revolution olivier
Българските деца също могат да се включат в глобалната инициатива. На официалния сайт на Food Revolution Day -http://www.foodrevolutionday.com/ можете да откриете много рецепти, както и различни материали - плакати, значки, флаери и др., с които да направите вашето събитие по-цветно. Всички проведени занимания ще бъдат представени и качени на официалния сайт и в канала на Джейми Оливър Food Tube.

Малко факти:
- Децата, които се учат да готвят, избират много по-здравословни продукти за ядене и разбират как храната се отразява на организма им.

- Децата, които обядват готвена и здравословна храна, имат много по-добри резултати в училище и по-малко бягат от часове.

- Подобряването на режима на хранене и повишаването на физическата активност са много по-ефективни в профилактиката на диабет тип 2, отколкото взимането на лекарства.

- Домашно приготвената храна не съдържа неизвестни добавки и консерванти, много по-богата е на хранителни вещества, по-нискокалорична е и съдържа по-малко количество трансмазнини, наситени мазнини и натрий.

Food-Revolution-Day 1

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.