Как да снимаме храна с мобилен телефон

Как да снимаме храна с мобилен телефон

10 прости правила за снимане на храна с мобилен телефон


1. Изберете внимателно това, към което искате да насочите вниманието, т.е. къде искате да бъде фокусът. Насочването на фокуса обикновено става лесно с докосването на избраното място върху екрана на телефона.


2. Избягвайте снимане на много силна светлина, за да не преекспонирате кадъра си и да се получат много силни сенки. Ако планирате снимка, най-подходящото време за снимане е в ранна сутрин или късен следобед, когато светлината е по-мека.

3. Снимайте винаги на естествена светлина. Най-лесно е да изберете прозорец и да застанете до него. Не загърбвайте светлината. Тя трябва да пада отстрани или зад обекта.

4. Ако импровизирате, например ако сте в ресторант или на пазара, в кафене, бар или на друго място, по-интересно би било да покажете нещо от атмосферата на мястото, отколкото да се фокусирате само върху чинията. Ако обаче ястието е толкова изключително, че искате само него, погледът отгоре е винаги добър избор. Ще придадете допълнителна динамика и живот на кадъра си, ако прибавите и прибор, чаша, ръка, хляб или салфетка.

5. В ресторант не снимайте постоянно и всяко блюдо, защото това нарушава атмосферата на масата и дразни околните. Всъщност заради този феномен вече има ресторанти, които забраняват снимане. Изберете момент, преди да седнете или веднага след това, когато можете да покажете масата, или когато започвате с аперитива, или, ако ви харесва – накрая, докато пиете кафето. Не отнемайте от момента за среща с хората и насладата от храната и не робувайте на снимането и споделянето на всяка цена.

6. Ако няма достатъчно светлина, източник на такава, например свещ, ще освети сцената и ще придаде усещане за настроението ви в момента.

7. Ако снимате улична храна, отново се придържайте по-скоро към предаване на атмосферата на мястото. Ако снимате сандвичи и бургери например, фронтален поглед е по-добрият избор. Пици, такос, кафе, сладкиши сякаш изглеждат по-добре отгоре. Експериментирайте!

8. Търсете контрастите. Цветове, текстури. Те придават повече драматичност на сцените.

9. Не снимайте всичко, което ядете, но по-важно – не споделяйте всичките си снимки, колкото и да сте изкушени. Прекаляването с всяко нещо е досадно за хората, които не споделят увлечението ви.

10. Споделяйте на точното място. Невинаги споделянето с приятелите от фейсбук е подходящото място. Обикновено разбиране, харесване и коментар се правят от хора със сходно увлечение. Например снимането на кафе или капучино отгоре, атмосферата, която създава кафето, е истинска мания в инстаграм, така че добавянето на специалния хаштаг #dailycortado ви препраща директно към точните хора.

Автор: Елена Миланова 10 прости правила за снимане на храна с мобилен телефон

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.