Можеш да кажеш, че съм мечтател.
Но аз не съм единствения такъв.
Надявам се някой ден ще се присъединиш към нас.
И светът ще бъде като едно цяло.Happy Beatles day!


Коя е вашата любима песен на Ливърпулската четворка?


16 януари е ден когато се слушат песни като „Yesterday“, „Yellow Submarine“, „Let IT Be“ и други песни на най-полулярната музикална група на всички времена и народи – на легендарната чвтворка от Ливърпул.

През 2001 г по решение на Юнеско за първи път се отбелязва Световния ден на „The Beatles“.
Датата не е избрана случайно. На 16 януари 1957 г в Ливърпул се открива клуб "The Cavern" , където започва пътя към славата на още никому неизвестните музиканти

Джон Ленон

Пол Макартни

Джордж Харисън

След няколко години към тях ще се присъедини и

Ринго Стар

По-късно на 16 януари в историята на „The Beatles има още едно важно събитие. През 1964 г списание „Cashbox“ дава на песента „I Want To Hold Your Hand“ първо място в американския хит парад, след като за по-малко от 10 дена сингъла на песента превишава милиони тираж.

В първоналчния си състав групата работи осем години, като за това време издава 13 албума, като всяа от песните става абсолютен хит. Започват с подражание на американския рокендрол, влияние оказва музиката на Елвис Пресли, но те намират своя стил.

Светово признание групата получава през 1963 г след издаването на сингъла „Please Please Me“ От този момент започва едно движение, което получава названието „бийтълс мания“

Групата оказва влияние на развитието на музиката. Много известни композитори и изпълнители вземат пример от тях. Освен това битълсите използват първи някои новаторски разработки в областта на звукозаписа и заснимането на видеоклипове.

Днес „The Beatles“ заемат първо място в класацията на списние „Rolling Stone“ на изпълнителите на всички времена

Откъде идва името на групата? Казват, че идеята се "присънила" на Джон Ленън, който  разказва: "Видях човек в горяща лодка, който ми каза: Нека да е beetles". Beetles означава бръмбари, но Ленън променил "e" на "a" и така се получила нова, оригинална дума, чийто корен е "beat" - бийт музиката.

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peace...

снимката е от http://beatcrave.com