Международен ден на джаза 30 април


За първи път Международен ден се отбелязва на 30 април 2012 г., по предложение на световно известния джаз пианист Хърби Хенкок.


Според него честването на празника ще разкрие способността на тази музика да събира различни култури и нации.  Липсата на фиксирани правила превръща джазът в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света. Той съчетава в себе си стилове като суинг, рагтайм, полиритмия и импровизация. Дълго време съществуват дебати за дефиницията на джаз музиката и нейните граници.

Джазът възниква през първата половина на 20 век в южните части на САЩ. Ню Орлиънс е родният град на този стил музика.

Родоначалникът на българския джаз е Асен Овчаров. През 1942 г.той създава първия класически джазов оркестър в България и на Балканите.

Денят се отбелязва с множество концерти, лекции, изложби и образователни инициативи по всички краища на света. Това е ден за насърчаване на диалога между културите и за насочване на общественото внимание към ролята на джаза, и на музиката като цяло, за разпространяването на универсалните ценности за постигане на мир и устойчиво развитие.

Като език на свободата, джазът подпомага социалната интеграция, повишава разбирателството и толерантността между различните групи в обществото и насърчава творческото изразяване

Интересен факт е, че според сайта Punchbowl Световен ден на джаза вече има и той се отбелязва на 29 май от 1991 г. насам.

jazz day

Имате ли любимо джаз изпълнение? Харесвате ли тази музика?