Фестивал на тангото


В Буенос Айрес ще се проведе фестивал на тангото. Ще има и световно първенство, в което ще участват танцьори от цял свят.

Фестивалът ще бъде открит на 14 август 2015 г. с вечер, посветена на прочутия аржентински диригент, композитор и бандонеонист Леополдо Федерико (Leopoldo Federico 12.01.1927 – 28.12.2014 г.)

Бандонеон (на испански bandoneón) е музикален инструмент от групата на клавишните инструменти. Той е подобен на акордеон (с копчета в двата си квадратни края). Съществува от средата на 19-ти век. Любопитното е, че днес,  когато напълно се е вписал в orquesta típica, малките оркестри, които свирят най-актуалната аржентинска музика, бандонеонът продължава да се внася от Германия, която ревниво пази тайните на неговата направа.

На различни сценични площадки на Буенос Айрес ще има концерти, организира се панаир с различни стоки, свързани с тангото. Ще бъдат открити изложи, няма да липсват и майсторски класове.

Световният шампионат по танго се провежда в две категории - салонно и сценично танго. Салонното се изразява в класическия стил на танца от миналия век, с характерни бавни движения, включващи всички основни стъпки. Салонният стил традиционно е противопоставян на постановъчния сценичен и се отличава с виртуозна техника, зрелищност и акробатични номера.

В рамките на фестивала ще бъде дадено началото и на световното първенство по танго, което ще се състои на 18-20 август.

11 декември е световен ден на тангото