„Поезия върху яйца“


Това са бродирани яйца, арт-проект на Elizabeth Klein, френска художничка

Бродерията може да преобрази не само парче плат, но и едно яйце. Това много добре го знае френска художничка Елизабет Клайн (Elizabeth Klein) Иглата и конецът в нейните ръце превръща такъв крехък материал като яйчната черупка в шедьовър на съвременното изкуство.С това трудоемко, но увлекателно творчество художничката се занимава повече от 10 години. С тънки разноцветни ленти тя рисува върху повърхността на яйцето цветя, дървета, птици, пеперуди, цели композиции като поздравителни картички за 8-ми март, Великден, Коледа, Нова година.

Техниката на това рисуване е проста, но изисква определени навици и опит, доколкото лесно може да се повреди повърхността на яйцето, ако се натисне по-силно с пръсти черупката или ако се работи невнимателно с иглата.Преди да се превърнат в „бродирани Фаберже“, както на шега нарича Елизабет Клайн своите работи, яйцата преминават през предварителна подготовка.

Първо художничката ги изпразва от вътрешността, като изважда съдържанието през внимателно пробита дупка.

След това покрива повърхността с необходимия брой дупчици, които маркират площта където ще се бродира, през тези дупчици тя ще прекара нишка или разноцветни ленти.

 

Като допълнителен щрих към композицията художничката може да ги украси с обемни цветя или рисунки с акрилни бои.