Думата театър произлиза от древногръцката дума theatron, която означава „място, където гледат“

Символ на театъра се явяват театралните маски, които изобразяват свата най-популярни жанра – комедия и трагедия.

Първата театрална постановка е била преди 2500 години преди новата ера в древен Египет и разказвала за героите на египетската митология – за бог Озирис.

Като изкуство театърът се оформя в Древна Гърция.

Всяка година на 27 март се отбеляза Световен ден на театъра 


(World Theatre Day)


Чества се от 1962 г. по цял свят по решение на ООН. На този ден всеки театър по света избира сам спектакъла, който да играе по случай празника, а след представлението представя пред публиката посланието на един изтъкнат театрален творец.

Там, където има човешко общество, там се проявява неукротимият дух на представлението. Под дърветата в малките селца и по високо оборудваните сцени на световните метрополиси; в училищните зали, на полето и в храмовете; в бедните квартали, по площадите, в социалните центрове и градските сутерени, хората се събираме, за да преживеем заедно ефимерните театрални светове, които създаваме, за да дадем израз на своята човешка сложност, своята ранимост и многообразие в живи плът, дъх и глас. Събираме се, за да плачем и да си спомняме; да се смеем и да съзерцаваме; да се учим, да утвърждаваме и да фантазираме. За да се възхищаваме на техническите умения и да въплъщаваме божествата. За да спрем заедно дъха си пред способностите ни за красота, състрадание и чудовищност. Идваме, за да получим енергия, сила. За да честваме богатството на своите различни култури и да разсейваме границите, които ни разделят.
Думи на южноафриканския драматург, режисьор и сценограф Брет Бейли по случай Международния ден на театъра, който е през 2014 г.е  избран да направи обръщение към публиката по целия свят.

Нашата страна също чества Международния ден на театъра и по традиция на този ден Съюзът на артистите в България връчва своите награди „Икар” за най-добрите постижения в театралното изкуство през сезона.