Световен ден на книгата и авторското право


се отбелязва по решение на Организацията за образование, наука и култура – ЮНЕСКО от ноември 1995 г. Датата- 23 април е емблематична, защото е дата на смъртта на Уилям Шекспир /1564-1616/, Мигел де Сервантес /1547-1616/ и Инка Гарсиласо де ла Вега /1539-1616/.

23 април е празник на всички, които обичат да четат. Дори да не сме възпитани този ден да е празник, имаме чудесен повод да си изберем хубава книга или да подарим книга.

Инициативи за 23 април – Международен ден на книгата


Асоциация „Българска книга” връчва годишните награди „Рицар на книгата”, на 23 април от 17 ч. в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий". Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Те се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в България. Тези, които с труда и идеите си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световна литература.


ricar kniga


 

Последен ден на „Походът на книгите“  2014 г., инициатива с която се поощрява любопитството към книгите у най-малките и юношите

pohod knigi 2014 2

 

Книжарници "Хеликон"

отбелязват 23 април – Международния ден на книгата и авторското право, по традиция с културни събития. През 2014 г. честването ще започне с шествие (флашмоб), което подкрепя четенето и добрата книга. Шествието ще тръгне в 15 часа от мобилната книжарница "Хеликон", която ще се представи за първи път пред публика и ще бъде разположена в началото на пешеходната зона на булевард "Витоша" (на ъгъла с улица "Алабин"). Всеки, който иска да участва, ще получи фланелка с логото на фестивала "Четящият човек" - с надпис "Аз чета всеки ден. А ти?" и книга. Флашмобът ще стигне до книжарницата "Хеликон-Витоша", където в 16 часа започват церемониите по връчването на литературните награди "Рашко Сугарев" и "Цветето на Хеликон".


"Пусни книга на свобода за Деня на книгата"

София се превръща в столица на "свободните" книги за Световния ден на книгата - 23 април чрез предизвикателството "Пусни книга на свобода за Деня на книгата". Организатор на инициативата е сайта "Аз чета" и българската Буккросинг /Bookcrossing/ общност. Идеята е на 23 април в обществените пространства на града да бъдат "освободени" близо 1000 книги чрез инициативата Буккросинг и така книгите и четенето да се превърнат в активна част от ежедневието на града и хората в него.Кампанията се осъществява в партньорство с Асоциацията "Българска книга", Нов български университет, Гражданско сдружение Политроник, книжарница "Къща за птици" и в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.