10 правила за ефективно четене


Не, нямаме предвид сърфирането в интернет, когато прескачаме от сайта на сайт или разглеждаме потока си с новини в Facebook. Говорим за онази сериозна, задълбочена дейност, известна като „четене на книги”. Днес и самото четене на книги се променя, защото освен да държим книгата като книга в ръцете си, ние четем книга на компютъра, на четеца, на Kindle. Това променя начина на четене, достъпността на книгите, тяхното съхраняване, дори отношението ни към тях.


Как влияе интернет на психиката и поведението?


Но има правила за ефективно четене, които остава в сила. Изкуството на ефективното четене? Да, дори има курсове как да четем по-ефективно. Как да помним дълго това, което сме прочели – това са няколко съвета, които може да са  ви бъдат полезни.


Предварителен списък Повечето хора изпитват към книгите странна смесица от жажда и апатия. Обичат да купуват книги, да ги трупат по рафтовете, но не винаги четат всичко, което са купили. Растящият списък на непрочетенето демотивира.


Съвет: Не купувайте много книги наведнъж. Достатъчно е една-две. На останалите, така или иначе ще им дойде реда. И се старайте да купувате колкото се може по-малко скъпи, илюстрирани издания – те са хубав подарък, но не и за самите вас.


Правилото на 50-те страници Животът е прекалено кратък, че да го прахосваме в скучни книги. Научете се бързо да отсявате това, което е безполезно и бездарно. За целта е достатъчно да прочетете първите 50 страници от книгата. Ако тя ви увлече още в този тест, няма да ви разочарова и по-нататък. Ако ли не – продължавайте към следващата.


Кой пише, за какво Анотациите на книгите не са просто маркетинг трик. Запознайте се предварително с книгата и нейния автор, прочетете съдържанието – така ще зададете правилния вектор на търсене. А препоръката от приятел си остава може би най-доброто. Коментар на приятел в социалните мрежи може да ви даде име на автор или книга, а вие проверете дали ще ви хареса.


Алтернативни формати Ако печатните копия ви изглеждат дълги и скучни, значи е точно така. Слава богу, вече има достатъчно алтернативни формати. Превключете на тях, открийте най-подходящия за вас.


Четете с молив в ръка Книгата е планина от словесни руди, от които трябва да добиете прашинка смисъл. Затова, никога не четете без молив в ръка – ако нямате възможност да си водите бележки или да откроите цитати, четенето е безполезно.


Съвет: Смело подчертавайте, отделяйте, пишете бележки с идеите и мислите, които ви хрумват, превръщайте книгата в нещо повече от сноп подвързана хартия. След такова осмислено общуване, книгата става наистина ваша.


Не по-малко от 30 страници на ден Всеки има свой ритъм на четене. „Маратонците” четат по една книга на месец, отщипвайки по трошичка всеки ден. „Спринтьорите” „пробягват” цял том за два дни. Но, съществува и универсална формула на четене, която помага да се чете и дочете до край всяка книга преди да ви напуснат силите и интереса.


Формула: Старайте се да четете не по-малко от час на ден и не по-малко от 30 страници на денонощие. Така ще успеете да изчитате по една книга седмично, което пък прави около 60 книги годишно – отличен резултат!


Смесвайте жанровете Всеки си има любим жанр. Но, ако се „застопорите” само в детективски романи, или пък само в бизнес литература, скоро ще започнете да страдате от пресищане. Дори и класиката ще престане да ви вълнува. В такива случаи е полезно да сменяте периодично жанра – след научна фантастика, прочетете нещо от класиката, след нея – трилър, последван от специализирана литература.


Доказано: Умението да се редуват жанрове е отличен начин винаги да поддържате интереса към четенето в тонус и да развивате кръгозора си.


Пишете за прочетеното Ако четете ефективно, у вас ще се натрупват цитати, мисли, цели откъси. Това е ценна информация, истински книжовен концентрат – жалко е да го затворите в „сандъка”. Направете си блог или просто споделяйте в профила си в социална мрежа цитати, рецензии, публикувайте ваш списък на книги, които препоръчвате, хвалете добрите, критикувайте лошите.


Препрочитайте си бележките Създайте си навик да препрочитате бележките, които сте си водили, когато четете някоя книга. Знанията обичат повторението. Така ключови идеи винаги ще бъдат на една ръка разстояние от практическото им приложение.


Презентирайте За да не забравяте важни и смислени пунктове, прочетени в книга, разказвайте за нея на приятелите си, публикувайте впечатленията си в профила си в Facebook… споделяйте това, което сте научили.


И един съвет от личен опит: Ползвайте библиотеки. Има и онлайн такива. Има и различни подборки от сайтове, където има книги по определени теми – от фотография до програмиране. Когато една книга е прочетена, или е била необходима на даден етап в развитието ви, например при следването – подарете я. Може да е на библиотека, може да е на приятел. Книгите не са вещи.