Шекспир


Уѝлям Шѐкспир (William Shakespeare) – английски драматург и поет, най-значимия автор в англоезичната литература, един от най-големите драматурзи в световната литература.


Роден е на 26 април 1564 (5) г. в Статфорд на Ейвън – починал на 23 април 1616 г. – датата на която се отбелязва Световен ден на книгата и авторското право.

Шекспир оставя наследство - 38 пиеси, 154 сонети и други поетични творби, които са преведени на почти всички живи писмени езици в света. Пиесите се изпълняват и днес на сцените на всички големи театри и са филмирани в стотици варианти.

Шекспир е популярен и приживе, но става изключително влиятелен след смъртта си, той просто е приет за националния поет. Роден е през 1564 г . в Стратфорд на Ейвън в семейство от средната класа. Учи в родния си град, а 18-годишен се жени за 26-годишната Ан Хатауей. Двамата остават заедно до смъртта на твореца. Имат две дъщери, но те нямат деца и няма преки наследници на Шекспир.

През 1592 г. Шекспир вече е в Лондон, където започва театрална кариера. До средата на 90-те години се е утвърдил като актьор, драматург и съсобственик на трупата "Хората на лорд шамбелана".

globus teatre

Театър "Глобус" - Тържествата в чест на 450-ата годишнина от рождението на Уилям Шекспир започват в лондонския Шекспиров театър "Глобус". Главното събитие ще е премиерата на "Хамлет", която ще се състои на 23 април 2014 г.  - юбилейния рожден ден на великия британски драматург


Шекспир пише пиесите си от самия край на XVI век до 1616 г., когато умира, но конкретна дата не е известна за нито една. За него е било важно да се играят пиесите в театъра, а не да се издават като книги. Достигат до нас благодарение на неговите приятели Хеминг и Конел, които събират общо тридесет и шест негови пиеси, осемнадесет от които дотогава непубликувани, и ги издали като „фолио“ (печатарски термин за формат), и досега известно като Първо фолио, First Folio. Това издание се появява през 1623 г., седем години след смъртта на Шекспир. Именно в това първо фолио пиесите на Шекспир са разделени на три групи: трагедии, комедии и исторически. Това е и една от на-ценните книги в английската литература.


Title_page_William_Shakespeare's_First_Folio_1623


Title page William Shakespeare's First Folio 1623


Шекспир базира творбите си върху работи на други драматурзи или възражда по-стари, но известни истории. "Хамлет" (ок. 1601 г.) например е преработка на по-ранна пиеса, а същото важи и за "Крал Лир". Пиесите, свързани с римската и гръцката история, следват "Паралелни животописи" на Плутарх, а тези, свързани с английската - "Хроники на Англия, Шотландия и Ирландия" на Рафаел Холиншед.филмът  "Ромео Жулиета" от 1968 г и музиката на Нино Рота


Мигът създава с майсторска ръка
един вълшебен празник за очите.
Но миг по-късно нещо пак така
това вълшебство разрушават дните.
Минутите в неудържим поток
във зимни дни влекат летата глухо,
където мръзне пролетния сок
и мъртвата земя е в бяло рухо.
И само тоя розов аромат —
прозрачен пленник, хванат зад стъклата —
ни спомня дълго розовия цвят:
че е цъфтяло лято на земята.

Цветът умря под есенния лъх.
Живее още нежния му дъх.

На 26 април е кръщението на Шекспир, приема се, че е роден на 23 април и почива на същата дата през 1616 г.