Изложба на Огюст Роден в София


Какво - Експозицията, наречена “Метоморфози” включва 80 скулптури и 20 акварелни рисунки

Къде -  Националната художествена галерия, София

Кога -  30 май – 4 септември 2014 г.

Едно събитие, което не трябва да се пропуска в София. Мога да я сравня само с изложбата на Леонардо, на негови технически изобретения преди години в София. Спомнян си дългата опашка, мразовития ден, как чакахме с децата повече от час за да влезем вътре. Заслужаваше си. Затова при първа възможност ще посетим изложбата на Роден.

roden 1

 Мислителят; оцветен гипс; Париж, музей "Роден"; фотограф: Кристиан Баража


Огюст Роден е може би един от известните скулптури. Приема се за един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство.


Започва да изучава математика и рисуване във Франция, след което продължава да развитието си на творец с различни занимания, свързани с архитектура и скулптура в Брюксел и Италия.


Първото му голямо признание идва, когато държавата купува „Йоан Кръстител" (1878 г.) и „Крачещият мъж" (1877 г.), а след това френското правителство му дава поръчка за изработи голям скулптурен портал.

На „Портите към ада", превърнала се в творбата на живота му, той посвещава и най-голяма част от усилията си. Други, не по-малко популярни, негови творби са „Мислителят" (1888 г.), „Ева", „Мимолетна любов" и „Целувката" (и трите от 1886 г.), както и „Валсът", „Вълната", „Зряла възраст" и „Бъбривки“

roden 2

Минотавър; гипс; Париж, музей "Роден"; фотограф: Кристиан Баража


Личният живот на Роден е не по-малко наситен от творческата му дейност. През 1885 г. Роден взема като помощничка в работилницата си 19-годишната Камий Клодел. Девойката се оказала талантлива ученичка, която скоро след това става и негова вдъхновителка и любима, въпреки значителната разлика във възрастта. Филмът „Камий Клодел” разказва за тази история. Филмът е носител на всички най-престижни френски кинонагради, номиниран е за „Оскар” за неанглоезичен филм. Изабел Аджани също е номинирана от Американската киноакадемия за главна женска роля и печели приза за най-добра актриса на фестивала в Берлин