Един от най-големите артисти на XX век- певец, танцьор, хореограф, филантроп –  Майкъл Джексън е толкова многостранен, че е невъзможно да разкажеш в няколко думи за него.

Майкъл Джоузеф Джексън е роден на 29 август 1958 г. в град Гери, щата Индиана. Той е седмото от общо девет деца. Има три сестри и петима братя. Баща им, който е стоманолеяр, подтиква всичките си деца да се занимават с музика още от малки.

Братята му Джаки, Тито и Джърмейн сформират групата "The Jackson Brothers". През 1964 г. Майкъл и Марлън се присъединяват към нея и я прекръстват на "The Jackson 5", a още по-късно - на "The Jacksons". В периода 1966-1968 г. често свирят в клубове и други нощни заведения.

Перфекционист по природа, Майкъл Джексън достига висоти в творчеството и кариерата си. През 1997 г. официално е определен за най-известния човек на планетата. През 2009г. „The New York Times” написа: „Джаксън е музикален феномен. В света на поп музиката има Майкъл Джаксън и всички останали“.

Албумът Thriller влиза в историята като един от най-продаваните албуми и до днес заема почетна позиция.

Уникалната хореография и пластика на Майкъл Джексън е негова запазена марка, т.нар. лунна походка.. Много хора копират неговите движения и става начало на цяло направление в танца.
Част от екстравагантния личен бранд на Майкъл бяха и множеството пластични операции, блестящата ръкавица, която понякога носеше на едната си ръка, черните обувки, обувани с бели чорапи, маските, които слагаше през последните години на лицето си, имението му Невърленд.

maicl

Нито един изпълнител в историята на музиката не е получавал толкова награди и признание, не е привличал толкова внимание като Майкъл Джексън.

Неговото име винаги е свързано с клюки, но това не пречи на поп идола да прави грандиозни и зрелищни шоу спектакли, да създава неформатни сюжетни клипове.

Певецът издъхна в леглото си в наета от него къща в Лос Анджелис на 50-годишна възраст заради случайно приета свръхдоза с лекарства, заради което впоследствие бе заведен съдебен процес срещу личния му лекар.

Да си спомним за краля на поп музиката!


Майкъл Джексън роден на 29.08.1958 г. – починал 25.06.2009 г. (на 50 години)
Кралят на попа няма да загуби тази титла и ще бъде помнен с феноменалното си присъствие в музиката и шоубизнеса.
На 29 август 2018 г Майкъл Джексън щеше да стане на 60 години.
На 25 юни 2019 г. стават 10 години от смъртта на Майкъл Джексън.

“Всички ние сме продукти на нашето детство.”

“Ако влезеш в този свят със знанието, че си обичан, и напуснеш този свят със знанието за същото, тогава всичко, което се случва в промеждутъка, може да бъде преодоляно.”

“Трябва да излекуваме нашия накърнен свят. Хаосът, отчаянието и безсмисленото разрушение, които виждаме днес, са резултат от отчуждението на хората един от друг и от средата им.”

“Смисълът на живота се съдържа във всеки един житейски израз. Той е представен в безкрайността от форми и явления, които съществуват в цялото сътворение.”

“Да правиш нещата толкова добре, колкото последния път, не е достатъчно.”

“Лъжите пробягват спринтове, но истините бягат маратони.”

“Често хората просто не виждат това, което виждам аз. Имат прекалено много съмнения. Не можеш да дадеш всичко от себе си, когато се съмняваш в себе си. Ако не вярваш в себе си, кой би повярвал?”

“Човешкото познание се състои не само от библиотеки с хартия и мастило – то включва също и томовете знание, написани в човешкото сърце, изваяни в човешката душа и гравирани в човешката психика.”

“Най-доброто образование в света е да наблюдаваш майсторите докато работят.”

“Хората ме питат как правя музика. Казвам им, че просто стъпвам в нея. То е като да стъпиш в реката и да се понесеш по течението. Всеки момент в реката има своята песен.”