Игор Стравински

Игор Стравински

 

"Както апетитът идва с яденето, така и вдъхновението идва с работата, дори в началото да е трудно забележимо."


Игор Фьодорович Стравински е руски композитор от украински произход, диригент, пианист, един от водещите представители на световната музика. Повечето от неговите творби принадлежат на неокласицизма. Популярността му се дължи основно на неговите три балета („Жар-птица“, „Петрушка“, „Пролетно тайнство“), създадени през ранния му творчески период в Русия.

Стравински пише за всички класически форми. Неговото творчество включва композиции от всякакъв вид – от симфонии до миниатюри за пиано. Той постига голяма слава като пианист и диригент, но е също и като публицист. Написал е две есета за музикалната философия, в които излага своята визия за музикатаРоден е на 17 юни 1882 година в Ораниенбаум (днес Ломоносов), близо до Санкт Петербург. Баща му, Фьодор Стравински, е руски оперен певец от полски произход, който работи в Мариинския театър. Игор израства доминиран от баща си и от по-големия си брат. Още в ранна възраст Игор Стравински се научава да свири на пиано. Деветгодишен взема частни уроци по пиано. Първоначално се опитва да композира без специално образование. По настояване на своите родители с навършване на 18-годишна възраст, постъпва в юридическия факултет на Петеребургския университет. В същото време изучава самостоятелно теория на музиката.

Жар-птица The Firebird, French title L'oiseau de feu

През 1904-1906 (според други източници 1902-1908) Игор Стравински става ученик на Николай Римски-Корсаков, най-големият руски композитор през този период. Едновременно с това взема частни уроци и при В. П. Калафати. Благодарение на тях овладява съвършенството на композирането на музика. През 1905 г. създава първата си симфония, написана в академичен стил. Под влияние на Римски- Корсаков се обръща към руския музикален фолклор. Първите му работи, изпълнени с национални мотиви, ще бъдат свързани с името на известния балетен импресарио Дягилев.

През 1910 г. Стравински напуска Русия за първи път и отива в Париж. По време на престоя си във френската столица създава три значителни балета. Музикантът показва неизчерпаемо желание да учи и да опознае европейското изкуство, литература и културен живот. Среща се с Дягилев, директор на руската балетна трупа в Париж, който му поръчва да създаде балет за неговия театър. По този повод Стравински пише най-добрите си партитури. Впоследствие сътрудничи с Пикасо, Жан Кокто и Джордж Баланкин.

Пролетно тайнство (на френски: Le Sacre du printemps; на руски: Весна священная)


По време на Първата световна война и Октомврийската революция в Русия, Игор Стравински се премества в Швейцария, където остава до 1940 г. След това заминава за Съединените щати, а през 1945 става натурализиран американски гражданин. Установява се първо в Сан Франциско, а след това в Лос Анджелис. Преподава в Харвардския университет. За известно време запазва кръга от приятели и познати руски емигранти, но в крайна сметка осъзнава, че такова поведение не подпомага интелектуалния и професионалния му живот в тази страна.

Относително висок на ръст, но със сигурност не красив, Стравински е много фотогеничен, както показват много от неговите снимки. Той е добре известен с многобройните си връзки с членове на висшето общество като Коко Шанел.Ако харесвате романтични филми, вижте този "Коко Шанел и Игор Стравински. Тайна любов" - През 1913 г. младата  Коко Шанел отива на премиерата на „Пролетно тайнство" на Игор Стравински в Париж и е зашеметена от дарбата  на талантливия композитор. Но консервативната публика гневно отхвърля твърде модерната творба. Стравински е разгневен и напуска града. Седем години по-късно, вече богата и известна, Коко оплаква смъртта на Бой Кейпъл. И тогава съдбата отново я среща с Игор в Париж. Сега той е беглец от революцията на болшевиките в Русия. Привлечена от силата на неговата харизма, Коко кани Игор Стравински и семейството му в крайградската си къща, където той да твори на спокойствие. Между двамата избухва страстна и пламенна любовна връзка. Неговите композиции стават още по-добри, а тя създава парфюма № 5.

На 23 януари 1906 г. се жени за своята братовчедка Катерина Носенко, с която се познават от деца. Раждат им се четири деца. През 1939 г. Катерина умира от туберкулоза. Най-важната негова връзка е тази с втората му жена Вера, отношенията им с която започват още докато е женен за Катерина.

Когато Стравински и Вера се срещат в началото на двадесетте години, тя е омъжена за художника и сценограф Серж Судейкин, но скоро след това, напуска съпруга си. Въпреки че Катерина знае за тях, приема този факт като неизбежен и постоянен. След нейната смърт Игор и Вера се женят в Ню Йорк (1945).

През 1962 г. композиторът приема поканата да изнесе серия от концерти в родината си, но се чувства свързан повече със Запада, поради което не остава дълго.

Игор Стравински умира на 6 април 1971 г. в Ню Йорк. Погребан е в гробището Сан Микеле във Венеция, в неговата т. нар. „руска“част, заедно със съпругата си Вера, близо до гроба на Дягилев.

Арфистите прекарват 90% от времето си в настройване на своите арфи, а през останалите 10% свирят фалшиво. Какво ли е искал да каже с това? и само за арфисти ли се отнася?

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.