Демис Русос


Роден в Египет, израснал в Гърция и гражданин на света – така определя себе си Демис Русос в последното си интервю за гръцките медии. На 26.01.2015 г. новината за смъртта на великия певец прекъсна дори коментарите за резултатите от изборите.


И ако за света певецът е изместен с името Демис Русос, то за гърците той е Артемиос Вентурис. Получава музикалното си образование в Атина, но популярността си дължи на европейската сцена. Пее на седем езика, но винаги в песните му има гръцко звучене.


Невероятен глас, лиричен и емоционален до болка - така го характеризират гръцки музиканти, които са работили с него. Наричат го ангелският глас на Гърция.


Демис Русос става известен основаната през 1968 г. "Афродитас чайлд" (Aphrodite’s Child), заедно с Евангелос Одисеас Папатанасиу - Вангелис. Песента Greek sound става много популярна във Франция, а после и в Германия. Като връх в съвместната дейност на Русос с Вангелис и до днес се възприема концертният албум "666", съдържащ библейски откровения.

В началото на 70-те години на ХХ век Русос записва първия си самостоятелен албум - Fire and Ice. Той е сравнително некомерсиален и остава неособено известен. Записаният през 1973 г. шлагер Good bye my love, good bye обаче става хит и достига върха на класациите в Германия и допринася за международната му известност като солов певец. Песента и до днес е сред евъргрийните и има множество кавъри.


Песен, която е много популярна и е като ярък детски спомен е Una Paloma Blanca


«From souvenirs to more souvenirs I live», — пееше Демис Русос за своите фенове той ще остане нещо повече от спомен.

За Демис Русос соловите години са безспорен успех - той оглавява сякаш с лекота (както и пее) европейските класации. Само няколко факта в подкрепа на това твърдение - за първите 1000 дни (на соловата му кариера) е изнесъл 380 концерта в 18 страни, пропътувал е половин милион километра на пет континента, като тук "влиза" и един грандиозен концерт в Бразилия пред 150 хиляди души.