Стиви Уондър

Стиви Уондър

Мога да кажа, че порастнах с някои от песните на Стиви Уондър - през 90-те години беше. Има една песен на Стиви Уондър Stevie Wonder – I Just Called To Say I Love You от филма “Жената в червено” (The Woman in Red) (1984), която със сигурност сте слушали и танцували на нея. Заради песента ли. заради филма ли, но се казва, че мъжете са луди по жени в червено, затова да погледнем дали имаме някоя червена рокля за такива ситуации или поне червило.


Стиви Уондър е американски музикант и композитор. Роден е на 13 май 1950 г. Една от видните фигури в американската популярната музика през 20 век, той печели 26 награди Грами, включително награда за цялостен принос.

Той е третото от общо шест деца в семейството на Калвин и Лула Мей Хардуей. Стиви е незрящ по рождение. Една от причините за усложненията, довели до това е, че се ражда шест седмици преждевременно. Когато е на 4 години, майка му напуска баща му и взима децата си със себе си. Тогава сменя фамилията на Стиви на Морис. Това остава неговото фамилно име.

Още много малък, Стиви започва да свири на различни инструменти – пиано, хармоника, барабани и бас. Пее и в църковния хор.

Има два брака. През 1970 г. се жени за певицата Сайрита, но през 1972 г. се развеждат. През 2001 г. сключва брак с Кай Милард Морис, от която има две деца. Има и още пет деца от различни връзки. На дванадесетгодишна възраст той подписва договор с музикалната компания Мотаун, за която работи и до днес.

Опитал е всичко – госпъл, соул, суинг, реге, фънк и рок и старателно избягва „музиката на сричките“ както нарича рапа. За него казват, че е „прочел“ по нов начин захаросаната попмузика на 70-те. Всяка песен, която е изпял, ни се струва удивително проста и същевременно оригинална - ето кое е разковничето на неговия успех.

Любовта към музиката е единствената сила и слабост, която го направлява както в студиото, така и на концертите заедно с "Роулинг Стоунс", Рей Чарлз, Ерик Клептън, Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, "Би Джийс", "Дженезис" и др.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.