Има имена легенди. За мен такова име е на великата

Мария Калас


Образът й е като на една много красива жена, великолепен глас, присъствие и думата примадона е най-точната. Ако ме попитате за имена днес се сещам за Анна Нетребко и нашата Райна Кабаиванска

 

Google отбеляза 90-годишнината от рождението на легендарната оперна певица Мария Калас Google отбеляза 90-годишнината от рождението на легендарната оперна певица Мария Калас

Великото гръцко сопрано Мария Калас е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Прави своя дебют в Кралската опера в Атина, а на италианска сцена дебютира в Арена ди Верона през 1947 г. Умира в Париж през 1977 г.

Драматичният живот на певицата извън сцената често помрачава успеха й на нея. Тя си съперничи с друго прочуто сопрано Рената Тебалди, създава си репутацията на примадона и се впуска в любовна авантюра с корабния магнат Аристотел Онасис. Тя се омъжва за него, но Онасис я изоставя заради любовта си към вдовицата на американския президент Джон Кенеди.

Вокалният стил и талант на Калас не са универсално признати в класическите кръгове, но със сигурност са много отличителни. Мария Калас е най-високият връх в певческото изкуство на ХХ век. Гласът ѝ беше феноменален, на основата на невероятна техника, съвършена музикалност и магнетично присъствие на сцената. Тези уникални качества я направиха мит в историята и във въображението на обществото..., казва за нея Райна Кабаиванска.

Най-големите й роли са в "Норма", "Травиата", "Тоска", както и участието й в екранизацията на "Медея".