Как да се справим сами с депресията

Как да се справим сами с депресията

"Усмихнете се на депресията, така тя ще ви помисли за идиот и ще избяга" Робърт де Ниро


Всеки попада в лични кризи. Някои хора за по-дълго, други успяват да излязат по-бързо. Ако сме в такъв момент има стратегии, с които бихме могли сами да си помогнем, за да се почувствате по-добре. Това са няколко съвета от авторите на американския сайт Health, които може да ви помогнат

Да се справим сами с депресията




  • Не се обвинявайте. За да се справите с чувството за вина и неадекватността, които са симптоми на депресията, подходете практично и имайте търпение.



  • Говорете.Не е лесно да кажете на близките си, че сте в депресия, но е по-добре да го направите.

  • Правете физически упражнения редовно. Излизайте! Ако бягате в парка или ходите постоянно на фитнес, ще се почувствате по-добре. Някои изследователи твърдят, че упражненията могат да подобрят настроението ви през следващите 12 часа.

  • Отложете важните решения. Депресията може да повлияе на възприятията и преценката ви. Един от симптомите й е черногледството. Ако нямате избор и трябва да решите, помислете си хубаво. Консултирайте се с хора, на които имате доверие.

  • Погрижете се за здравето си. Връзката между депресията и заболяванията като диабета и сърдечната недостатъчност е  същата като тази между кокошката и яйцето. Специалистите твърдят, че депресията стимулира развитието на болестите, но и болестите пораждат и задържат депресията. Посетете лекар.

  • Установете дневен режим. Опитайте така да регулирате деня си, че да повтаряте определени задължения всеки ден. Създайте си график. Навиците да се мият чиниите или да се бяга в парка всекидневно в определен час се борят срещу синдрома „оставам вкъщи по пижама”, характерен за депресираните.

  • Хранете се здравословно. Храната влияе върху мозъка ви, не само върху тялото ви. Яжте зърнени храни, плодове и зеленчуци. Приемайте повече протеини и разнообразете менюто си. Храната може да лекува депресия. Избягвайте опиатите и алкохола, за да "излезете" от реалността. Хранителна депресия

  • Регулирайте съня си. Безсънието е един от класическите симптоми на депресията. Постарайте се да спите толкова, колкото ви е необходимо, за да сте енергични. Ако сте се наспали, ще сте по-усмихнати.

  • Не натоварвайте графика си.Стресът и чувството за претрупаност депресират повече. Ако не можете да работите на 100%, а на 75% - няма нищо лошо. Има и такива моменти и трябва да ги приемете. Работата може да доведе до депресия


Причините за депресия може да са различни затова помислете коя е основната причина за да не изпадате в такова състояние.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.