Ако може да се каже нещо хубаво за меланхолията, която може да премине и в депресия, това  е, че е временно състояние. Състояние от което се излиза. Депресията се причинява, най-вече, от негативната психологическа нагласа и реакцията към тъмнината. Нивата на серотонин /хормона на щастието/ са по-ниски, отделянето на мелатонин се увеличава. Това предизвиква сънливост и недостиг на витамин D.

Характерни за есенната меланхолия са още умората, трудната концентрация, чувството за самота и по-силният апетит. Затова действаме с повишено внимание.

Как да се справим сами с депресията


Спасението е в срещите с приятели.  Колкото по-често, толкова по-добре.
Включвайте в менюто си храни богати на витамин D.


Разхождайте се, тичайте, правете упражнения. Физическата активност помага за подобрение на настроението.

Музиката трябва да бъде по-ведра, ежедневието по-разнообразно.

Съобразете се със състоянието си – не очаквайте да правите всичко както преди. Направете си реалистична програма.
Не вярвайте на отрицателните си мисли, които Ви карат да се самообвинявате или да се чувствате несигурни в начинанията си. Тези мисли ще изчезнат когато депресията се премахна.
Занимавайте се с дейности, които Ви карат да се чувствате добре или в които сте постигали успехи.
Избягвайте вземането на важни решения за живота докато сте в депресия. Ако все пак се налага, консултирайте се с някого, на когото имате доверие.
Избягвайте алкохола и медикаменти - и двете могат да влошат депресията, както и предизвикват странични ефекти при комбинацията с антидепресанти.