Свети Пимен Зографски

Свети Пимен Зографски
На 3 ноември Българската православна църква отбелязва Свети Пимен Зографски, храмостроител, иконописец и книжовник.

3 ноември е ден и на българския художник. През 1993 г. Зографски е обявен за покровител на българските художници. Идеята е на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие (манастирите около столицата) "Св. Пимен Зографски". До тогава денят 3-ти ноември се чества само като църковен празник.

pimen zograf

Покровителят на артистите с четка е български монах от манастира "Св. Георги Зограф" на Атон. Живял е в края на ХVI век и се е занимавал със зографство и книжовна дейност. Рисувал е стенописи и икони. Зографският манастир, където той пребивава, е един от най-големите в Света гора и единственият днес български манастир там.

Известният български зограф, чието рождено име е Павел, е роден през 1540 г. След смъртта на родителите си той раздава имуществото си и заминава за българския атонски манастир. Там получил името Пимен. Легендата разказва, че когато е на 55 години, му се явява Св. Георги и го напътства да се върне при народа си като духовен водач. Преподобният Пимен уважил Божията воля. Той се отправил към българските земи, които обикалял, като през цялото време проповядвал словото Божие.

С името на Пимен се свързват около 300 църкви и 15 манастира, повечето от които е изографисал сам. Сред тях са Черепишкият, Драгалевския, Илиенския, Сеславският, Смиловският и Суходолският манастир. За негово дело се приемат стенописите в софийската църква "Света Петка Самарджийска".

Пимен изписва образа на най-известния български светец и закрилник на българите св. Иван Рилски в Курилския, Сеславския и Черепишкия манастири.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.