Как да спечелим един час свободно време

Как да спечелим един час свободно време

Как да спечелим един час свободно време всеки ден


„Щях да го направя, обаче нямах никакво време!“


Колко пъти сте изричали това? От колко хора сте го чували? Колко пъти ви се е искало денонощието да има повече от 24 часа? И колко често сте оставяли да направите нещо в последния момент и сте си обещавали, че няма да се случи до следващия път.

как да спечелим един час свободно време всеки денТова е една книга на най-известният английски лектор и мотиватор Майкъл Хепъл, консултант на компании от ранга на “Майкрософт” „Как да спечелим по един час всеки ден“  Посветена е на науката за управление на личното и работното време, и бързо се превръща в хит на пазара. Книгата е на български от издателство „Локус“.

Ето три съвета за организиране на времето от нея

1. Водете си дневник на дейностите, които извършвате всеки ден.


„Лесна работа“, ще си кажете вие. Но ще сбъркате, ако пишете в дневника в стил: „Ставам в седем, на работа съм от девет до шест, а после се прибирам вкъщи“. Защо ставате в седем сутринта? Какви дейности извършвате от момента на отваряне на очите до захлопване на входната врата? Колко време пътувате до офиса? Какво точно правите в работно време – час по час, минута по минута?

Направете си експеримент и записвайте всяко свое действие и времетраенето му в продължение на седмица. Мислите си, че най-много часове летят в попълване на безкрайни отчети? А ако се окаже, че всъщност губите ценни минути, докато говорите ненужно дълго по телефона, докато се къпете протяжно сутрин в напразни опити да се разсъните, или пък докато пътувате до мястото, където обикновено обядвате? Резултатите ще ви изненадат, а установяването на проблема е първа стъпка от решаването му.

Хепъл например твърди, твърде дългите телефонни разговори рязко ще загубят от времетраенето си, ако ги провеждате изправени до бюрото.

2. „Сега“ е винаги...точно сега


Не отлагайте кратки задачи, ако имате сили и вдъхновение да ги направите преди големите и трудоемки проекти. Не смесвайте различни дейности, но използвайте принудителните паузи (например докато чакате отговор от бизнес партньор, или докато компютъра ви се рестартира), за да свършите нещо малко, което отдавна ви виси на главата – така ще се почувствате много по-продуктивни и мотивирани да продължите да отхвърляте възложената работа. Също така, научете се да казвате „Не“ по извънредни, но маловажни въпроси; не позволявайте да ви затрупват с работа, която не влиза във вашата длъжностна характеристика или домашни задължения.

Важно е да следите часовника – установете си цикъл „работа-почивка“ и не нарушавайте пропорционалността му. Всяка преумора ще ви се „отплати“ с понижена работоспособност на следващия ден.

В „Как да спечелим по един час всеки ден“ е отделено място за почти всяка житейска дейност – като се започне от безкрайните оперативки в офиса, та се стигне до не по-малко досадното гладене вкъщи. Дадени са множество практични съвети как да съкратим времетраенето на всяка подобна “операция”, както и 25 страхотни идеи за разнообразяване на най-рутинните дейности.

3. Осъзнайте ползите и вредите на списъците със задачи за вършене


Майкъл Хепъл особено набляга на т.нар. “To Do Lists” и влиянието им върху човешката психика. Да, приятно е да задрасквате ред по ред нещата, които сте свършили, но един безконечен конвейер от списъци може да депресира и най-педантичната личност. Идеята на печеленето на време не е в това да се превърнете в роб на лист хартия, а още по-малко – в роб на часовника. Напишете най-отгоре на списъка си какво искате да направите в допълнителния час време, който може да спечелите – това ще ви дава сили да преминавате от точка в точка, и същевременно ще ви напомня, че животът е време, което изживявате пълноценно и в работа, и в почивка. Също така, добре е да пишете списъците си за деня от предходната вечер – така мозъкът се настройва за предстоящите предизвикателства.

Хепъл предлага и направата на списък с неща, които НЕ трябва да извършвате – като например отлагане на рутинна дейност, излишни посещения на Facebook, преяждане на обяд, което ви прави мудни през целия ден, и т.н.

Не забравяйте – всички усилия са в името за един свободен час, или иначе казано, за време с любимите хора, за сън, за хубава книга или филм, за спорт... или, ако желаете, за още работа. Този час е най-безценният подарък, който сами можете да си направите!

 

photo 7art-screensavers.com

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.